GLOBALIZACIJA ZAKONODAVSTVA

​Outsourcing Hrvatskog sabora - Kinezi će nam pisati zakone

Danas je u Saboru počela rasprava o outsourcingu saborskih zastupnika.

Sve je počelo prije nekoliko dana kad su na ekonomskom fakultetu izračunali da bi državni proračun uštedio milijune ako bi saborski zastupnici primali samo osnovnu plaću od 15 000 kuna i ostali doma, tako da im se ne plaćaju putni troškovi, stanarine i naknada za odvojeni život.

Vladajući su prihvatili tu ideju, te su čak Plan 21 promijenili u Plan 22. Oporba se odmah digla na noge, govoreći tko će donositi zakone ali se u zadnji tren ukazao Kerum u sabornici te predložio da dovedu Kineze koji bi ˝za par sto kuna dizali ruku˝. Na to se odmah nadovezao Bubalo rekavši da bi netko u Indiji mogao pisati zakone za koje treba glasati te ih slati poštom na Markov trg.

- Po prvi puta smo na prijenosu sjednice na javnoj televiziji mogli vidjeti sklad i ljubav između vladajućih i oporbe - poručio je predsjednik Sabora Leko.

Nakon obilnog ručka te stanke za kavu i veliku nuždu odlučeno je da će ipak netko u Kini pisati zakone kako se ne bi morali prevoditi s indijskog na kineski prije glasanja. Na pitanje uvažene zastupnice Kosor tko će poslije prevoditi s kineskog na hrvatski svi su prasnuli u smijeh.

- Pa Boga ti ko će čitati uopće te zakone – čuo se glas iz pozadine, kruži priča da se Kerum dva puta pojavio u saboru – nek ostanu na kineskom. 

Složili su se i drugi jer će sudovi, inspekcije i ostala zakonodavna tijela interpretirati zakone po vlastitom nahođenju. Ovo je prvi dan rasprave, ali se vjeruje da bi zakon mogao biti donesen prije ljetne stanke, tako da se zastupnici na jesen ne bi morali vratiti na posao.

Ivan Knežević

Fotografija
hr.ladonja/Flickr Creative Commons

Facebook komentari