MRTVA PUHALA

Debakl na izborima za Europarlament: Mrtvi birači odlučili bojkotirati izbore!

Izuzetno slab odaziv među živim, mrtvim, reinkarniranim i uskrslim građanima Republike Hrvatske dokaz je da i hrvatska desnica polako gubi vezu sa svojim biračkim tijelom

Izbori u Hrvatskoj za Europski parlament protekli su mirno, tiho i povučeno. Najčvršće utvrde hrvatske desnice, groblja u zemlji i dijaspori, u predizbornoj kampanji nisu davale znakove da će tradicionalno poduprijeti svoje kandidate. U skladu s tim, dio biračkog tijela koje tradicionalno čine mrtvi, uskrsnuli i reinkarnirani odlučio je bojkotirati izlazak na birališta.

- Slab odaziv mrtvih na hrvatska birališta posljedica je mlake predizborne kampanje u kojoj nisu potezane teme poput poskupljenja grobnog mjesta, povišenja rate posmrtne pripomoći i slično. Možda bi aktualiziranje tema iz mladosti preminulih potaknulo mrtve, uskrsnule i reinkarnirane da izađu na izbore - rekao je neovisni analitičar Davor Gjenero.

No sad je dvojbeno hoće li apstinencija mrtvih od birališta utjecati na HDZ-ove izborne rezultate i na lokalnim izborima.

- Teško je to reći. HDZ je dugo imao dobre odnose s mrtvima, no nakon ovakvih briljantnih poteza Kukuriku koalicije mogao bi ubrzano narasti broj mrtvih te će oni svoju ljubav na sljedećim izborima pokazati prema vladajućoj stranci, no to je samo jedna od teorija - tvrdi Gjenero.

Projekcije o odazivu mrtvih birača uvijek su bile nezahvalne jer ni jedna agencija nije uspjela provesti vjerodostojnu anketu. Rezultati predizbornih anketa koje je provela agencija Post Humus Media u 2011. pokazali su se lažnim jer su ispitivali umirovljenike, koji su doduše bili jako bolesni, ali nitko od njih nije bio mrtav.

No iako su mrtvi odlučili bojkotirati ove izbore, živi su se birači potrudili da to ne utječe previše na izborne rezultate te su svoje glasove sramežljivo darovali desnici.

Fotografija
Steve Tatum/Flickr CC

Facebook komentari