Sve to je nama sveto

Milan Bandić uskoro i službeno svetac

Zagrebački gradonačelnik bit će uskoro kanoniziran, pošto je papa Franjo I potvrdio dva potrebna čuda od mnogih koja se pripisuju najpopularnijem hrvatskom pritvoreniku, objavio je jutros Vatikan.

Datum ceremonije proglašenja novog sveca još nije određen, no Vatikan kaže da se ona očekuje do Bandićevog 59. rođendana, 22. studenog. Isti će datum po crkvenom kalendaru ubuduće biti posvećen svetom Milanu. 

Hercegovačkom purgeru priznato je mnogo čuda, od kojih je papa izdvojio dva po njegovom mišljenju najupečatljivija. Prvo je čudo činjenica da je protiv budućeg sveca moralo biti podneseno 300 kaznenih prijava da bi jednom bio uhapšen! Bandić je 13 godina opstao na čelnom položaju hrvatske metropole iako je DORH godinama zasipan prijavama o njegovom navodnom i tobožnjem kršenju zakona. 

U dogledno vrijeme Bandić bi mogao steći i status mučenika, javljaju vatikanski izvori.

- Mnogi obični ljudi završe u pritvoru ili na sudu već zbog prve kaznene prijave, no Milan je Bandić nadljudskom energijom odolijevao pravoj kanonadi prijava sve do fatalnog 19. listopada - komentirao je ravnatelj vatikanskog Odjela za procjenu čuda, Ingenuo Miracolosi. 

Čudesni zahodi

Drugo čudo za koje je zaslužan Milan Bandić neobjašnjiva je materijalizacija novca na računima kompanija koje su izgradile dva montažna zahoda na okretištu tramvaja Dubec i Dubrava. Radilo se o fantastičnih 1,55 milijuna kuna, odnosno o 80.000 kuna po kvadratu.

- Zapanjuje nas da hrvatski USKOK i sam nije ocijenio čudom stvaranje tolikog bogatstva usred recesije, no nama u Vatikanu nije teško ispraviti omaške pravosudnih organa u prosudbi čuda - primijetio je Miracolosi. 

Iako su za kanonizaciju dovoljna dva potvrđena čuda, Vatikan ih je Bandiću priznao još: građanske prosvjede u njegovu korist unatoč svoj sili optužbi, nabavka nadstrešnica na tramvajskim stajalištima za 96.000 kuna po komadu, munjevit rast cijena zemljišta nakon prenamjene za izgradnju i fenomenalan urod mahuna u njegovom vrtu na Savici. 

Fotografija
Igor Kralj/PIXSELL

Facebook komentari