opet smo popušili

Bandić gradi novu cestu od bolnice Jordanovac do Mirogoja, zvat će se Aleja pepeljara

Uz luksuzni prilaz koji će spajati bolnicu za plućne bolesti Jordanovac sa gradskim grobljem Mirogoj bit će izgrađene i fontane u crvenoj boji (koje će simbolizirati krvavi kraj svakog pušača), te na tisuće šarenih staklenih pepeljara

Novi megalomanski projekt iz glavnog grada – zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (potaknut silnim istraživanjima o štetnosti pušenja) odlučio se na gradnju novog luksuznog prilaza koji će spajati kliniku za plućne bolesti Jordanovac s gradskim grobljem Mirogoj. Cesta će nositi ime „Aleja pepeljara“, a uz nju će biti izgrađene velebne fontane s crvenim svjetlima koje će simbolizirati krvavi kraj svakog pušača. Bandić uz fontane još dodaje na tisuće šarenih staklenih pepeljara koje bi malo trebale ublažiti turobnost pogrebnih povorki koje će onuda svakodnevno prolaziti.

Bandić na ovaj način želi osvijestiti Hrvate o štetnosti pušenja, potaknuti turizam u Zagrebu i prigrabiti sebi i prijateljima još koji milijun.

- Prijeteće poruke na kutijama cigareta su zastarjele i dotrajale. Zagrepčani zaslužuju bolje - kratko je dodao Bandić

Hrvatska je među vodećim zemljama u Europi po broju pušača s oko 33 posto pušačkog stanovništva, a procjenjuje se kako prosječni pušač dnevno popuši 20-30 cigareta. To znači da od posljedica pušenja godišnje umre oko 678 milijuna kutija cigareta, što je uistinu stravičan broj.

Aleja bi dugoročno gradu Zagrebu trebala uštedjeti milijarde kuna jer se preminuli pušači do Mirogoja trenutno prevoze okolnim cestama, a pošto su trend pušenja i cijene goriva u porastu, dramatično raste i ukupna stavka prijevoza u gradskom proračunu. Ovim potezom Bandić je presjekao ne samo ravnu liniju od Jordanovca do Mirogoja, već i rastuće dugove koji potencijalno skakuću u svakoj zaprljanoj pepeljari.

Istraživanja su potvrdila i dodatne opasnosti pušenja, a to jest da pušenje Bandićevih obećanja također neupitno vodi oboljenju i smrti gradskog i državnog proračuna. Bilo kako bilo, projekt izgradnje „Aleje pepeljara“ vrijedan je stotinjak milijardi eura, a očekuje se kako će još više učvrstiti Hrvatsku na svjetskoj karti korupcije.

Fotografija
Robert Anic/PIXSELL

Facebook komentari