Doktor odbija primati pacijente jer su chisti bolesnici

0
Rate this post

Ako je pacijent rezistentan na inzulin, šećer ne može doprijeti do stanica i stoga ostaje u cirkulaciji u prevelikim količinama, osim toga stanice koje proizvode inzulin moraju raditi puno više od normalnog kako bi održale normalnu razinu glukoze u krvi i stoga se dodatno pogoršavaju, što dovodi do opasni začarani krug.

Rizik od dijabetesa tipa 2 moguće je smanjiti gubitkom težine i povećanjem tjelesne aktivnosti.

Ako imate dijabetes tipa 2, gubitak težine i borba protiv sjedilačkog načina života mogu pomoći u održavanju glukoze u krvi pod kontrolom i spriječiti ili odgoditi komplikacije. Gubitak težine i vježbanje također mogu pomoći u smanjenju količine antidijabetika potrebnih svaki dan.

Pokazalo se da gubitak od samo 5-7% svoje težine i bavljenje umjerenom tjelesnom aktivnošću pola sata dnevno, 5 dana u tjednu, može biti od pomoći u sprječavanju ili odgađanju pojave dijabetesa tipa 2.

Moždani udar i koronarna bolest srca

Koronarna arterijska bolest je stanje odgovorno za neispravan rad srca i cirkulacije; u mnogim slučajevima radi se o stvrdnjavanju i sužavanju arterija koje nose krv u samo srce (ateroskleroza).

Ako patite od ovog poremećaja, izloženi ste povećanom riziku od bolesti i događaja kao što su

  • srčani udar,
  • kongestivno zatajenje srca,
  • srčani zastoj,
  • angina (bol u prsima),
  • aritmija.

Tijekom srčanog udara prekida se dotok krvi obogaćene kisikom u srce i srčani mišić trpi trajna, ponekad smrtonosna oštećenja.Tijekom moždanog udara, krv i kisik koji se tamo prenose ne teku normalno u mozak, uzrokujući paralizu ili čak smrt pacijenta.

Koronarna bolest srca je vodeći uzrok smrti u većini zapadnih zemalja, dok je moždani udar treći najčešći uzrok smrti.
Prekomjerna težina, srčani i moždani udar

Svatko tko ima prekomjernu težinu izložen je većem riziku od bolesti

  1. hipertenzija,
  2. visoki trigliceridi,
  3. dislipidemije:
  4. visoki LDL (loš kolesterol) kolesterol
  5. nizak HDL (dobar kolesterol) kolesterol,

Svi čimbenici rizika za srčane bolesti i moždani udar.

Višak masnoće, posebno trbušne, također je odgovoran za proizvodnju proupalnih tvari, a rezultirajuća upala krvnih žila i drugih dijelova tijela može povećati rizik od srčanih bolesti.

Svatko tko ima prekomjernu težinu izložen je većem riziku od bolestiGubitak od 5 do 10 posto svoje težine može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca ili moždanog udara. Ako imate devedeset kilograma, onda je dovoljno izgubiti pet kilograma kako biste počeli smanjivati ​​rizik.

Mršavljenjem ćete poboljšati krvni tlak, trigliceride i kolesterol; ojačat ćete srce i cirkulaciju te smanjiti stanje upale u cijelom tijelu.

  1. Metabolični sindrom
  2. Metabolički sindrom sastoji se od skupa čimbenika rizika za koronarnu bolest srca i dijabetes povezanih s pretilošću.

Patiti od metaboličkog sindroma znači imati tri ili više čimbenika rizika navedenih u nastavku:

Široki struk. Za muškarce “široka” znači više od jednog metra, dok za žene više od devedeset centimetara.Visoki trigliceridi (ili uzimanje lijekova s ​​visokim trigliceridima). Ako trigliceridi prelaze 150 mg/dL, smatraju se prekomjernim.

Nizak HDL (dobar kolesterol) ili uzimanje lijekova s ​​niskim HDL kolesterolom. Za muškarce “niska” znači ispod 40 mg/dL, dok za žene ispod 50 mg/dL.Hipertenzija ili uzimanje antihipertenziva. Krvni tlak se smatra visokim ako je sistolički (najveći broj) iznad 130 mmHg, dok je dijastolički (najmanji broj) iznad 85 mmHg.

Visok nivo šećera u krvi (natašte) ili uzimanje lijekova za kontrolu šećera u krvi. Vaš šećer u krvi je visok ako prelazi 110 mg/dL. Osobe s metaboličkim sindromom imaju oko dva puta veći rizik od koronarne bolesti srca i pet puta veći rizik od dijabetesa tipa 2 nego opća populacija.

  1. Prekomjerna težina i metabolički sindrom
  2. Metabolički sindrom usko je povezan s pretilošću, a posebno s abdominalnom.
Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime