NEMA VIŠE KUSURA

HNB izdaje kovanicu od 99 lipa kako bi spasio trgovačke centre od inspektora

Nakon što je u jednome trgovačkom centru pronađen višak od 200.000 kuna, koji je nastao zbog nedostatka novčanica od 1 lipe u blagajni tog dana, HNB je odlučio intervenirati kako bi spasio trgovačke centre - okosnicu hrvatske privrede.

Trgovci dugo upozoravaju na probleme koji nastaju pri prodaji artikala čija je cijena izražena iznosom koji završava na 99 lipa. Bilo da je riječ o iznosima od 1,99 kn ili 3600,99 kn, problem je uvijek isti. Građani nikad nemaju spremnih tih 99 lipa, a trgovcima često nedostaje upravo ta lipa u blagajni da vrate točan ostatak.

Podsjetimo, pravilo s cijenom koja je izražena iznosom koji završava na 99 lipa uveli su trgovci još 1991. kako bi pomogli najugroženijim društvenim skupinama, kojima često nedostaje upravo ta lipa za određeni artikl.

- Svaki dan događa se da dolaze umirovljenici koji imaju točno 15 kuna i 99 lipa, koliko stoji krema protiv hemoroida. Da povisimo tu cijenu na 16 kuna, vjerujem kako si to ne bi mogli priuštiti - objasnila je Marija B., voditeljica prodaje u jednome velikom trgovačkom lancu.

Kovanica od 99 lipa bit će puštena u opticaj početkom listopada i od tada će građani bez previše muke moći izbrojiti u lipu točan iznos od 999,99 kn za, recimo, mikrovalnu pećnicu, bez onoga neugodnog čekanja kad blagajnici date 1000 kuna i čekate ostatak.

Fotografija
A.R. / News Bar

Facebook komentari