novi standardi

HRT najavio prelazak s DVB-T na NDH-U signal

Novi signal će omogućiti 4U i Full NDH rezoluciju slike kakva nije viđena od 40-ih godina 20. stoljeća.

Hrvatska radio televizija objavila je kako Hrvatsku očekuje prelazak sa standarda signala DVB-T na NDH-U signal. Novi NDH-U uvodi se jer je dosadašnji standard potpuno u suprotnosti s misijom, vrijednostima i načelima HRT-a.

- NDH-U (Nacionalno-digitalno hrvatski), novi je standard hrvatske dalekovidnice. Za razliku od dosadašnjeg, ovaj standard će u potpunosti biti usklađen s vjerskim, nacionalnim i političkim vrijednostima Republike Hrvatske, te će HRT ponovno postati katedrala duha - istaknuli su čelnici HRT-a na predstavljanju novog tehnološko-društvenog dostignuća.

Na naše pitanje što predstavlja U u nazivu, nismo dobili odgovor, jer postavljeno pitanje navodno nitko nije čuo iako smo ga sustavno postavljali punih 90 minuta. NDH-U standard će biti emitiran na frekvencijama koje su vrlo slične letu goluba pismonoša, pa će tako građani morati kupovati nove TV prijemnike, koji će biti bazirani na modelima s početka četrdesetih godina prošlog stoljeća. Novim standardom dolaze i mnoge promjene, poput poboljšanog zvuka prilikom emitiranja Svetih misa, emitiranja u crno-bijeloj tehnici kako gledatelji ne bi mogli razlučiti što je tv kalendar a što su aktualne vijesti, te titlova na izvornom korienskom hrvatskom jeziku. Za reguliranje naplate tv preplate, umjesto dosadašnjih inkasatora biti će zaduženi inkvizitori.

Fotografija
Robert Anic/PIXSELL

Facebook komentari