klaonica bila

Plenković o spornoj ploči: ZDS je drevni hrvatski pozdrav iz opere “Jasenovac i Gradiška Stara”

Tvrdi kako je svako pjevanje te hrvatske opere započinjalo sa Za dom spremni te kako se taj pozdrav u Jasenovcu koristi još od davne 1941. godine.

remijer Andrej Plenković stao je u obranu sporne spomen ploče podignute za poginule pripadnike HOS-a u Domovinskom ratu 1. satnije „Ante Paradžik“ u Jasenovcu. Iako dobar dio javnosti, barem one educirane, osuđuje natpis "Za dom spremni" uklesan na ploči, pogotovo na mjestu gdje je uz taj poklik pobijeno desetke tisuća Srba, Židova, Roma i hrvatskih domoljuba, Plenković smatra kako se ne radi o govoru mržnje već samo o hrvatskoj povijesno-kulturnoj baštini.

"Pozdrav Za dom spremni stari je hrvatski pozdrav iz opere Jasenovac i Gradiška Stara. Ta opera govori o Jasenovcu za kojeg se da iz teksta zaključiti da je bio središte mesno prerađivačke industrije u Hrvatskoj u to doba. Tako opisuje mesare i klaonicu, a neki Srbi, vjerojatno vegetarijanci, Neretvom su se iz protesta spuštali uzvodno. Osim toga govori o crncima, što je jasni dokaz međurasne tolerancije u Hrvata za vrijeme NDH. Ako je bilo koje nehotično ubojstvo, mislim da je zgodno i atraktivno samo jer je bilo u Jasenovcu", izjavio je Plenković za medije.

Njegovu tezu podupro je i Zlatko Hasanbegović navevši kao se često stari povijesni pozdravi krivo interpretiraju, pa je kao primjer naveo stari rimski pozdrav podignute ruke koji se u Njemačkoj, zbog lošeg poznavanja povijesti kod policajaca i sudaca, često krivo interpretira... 

Fotografija
Nikola Cutuk/PIXSELL

Facebook komentari