začepi gubec!

Reiner traži promjenu imena Trga Matije Gubca kako kmetovima ne bi padale gluposti na pamet

Osim promjene imena trga, vitez Reiner smatra kako bi Matiju Gubca trebalo u potpunosti izbrisati iz povijesnih knjiga jer jasno potiče mržnju prema plemstvu i zagovara zajedništvo s mrskim nam susjedima Slovencima.

Nakon promjene imena Trga maršala Tita , svoj trg bi mogla izgubiti još jedna povijesna ličnost iz zagorskih krajeva. Vitez Željko Reiner uputio je u Saboru prijedlog o micanju imena Trga Matije Gubca jer šalje krivu poruku kmetovima u Hrvatskoj. Podsjetimo, Ambroz Matija Gubec bio je hrvatski seljak i vođa seljačke bune u Hrvatskoj i Sloveniji. Nakon što su seljaci poraženi, Gubec je uhvaćen i odveden u Zagreb. Smaknut je 15. veljače 1573. godine, a prema legendi javno je mučen na Trgu svetoga Marka tako što je bio prisiljen nositi krunu od usijanoga željeza (kao "seljački kralj"), a zatim je raščetvoren.

Vitez Reiner smatra kako bi se hrvatsko kmetstvo, vođeno tim glupim primjerom otpadnika Matije Gubca, revoltirano raznim nametima, porezima i uhljebstvom vladajuće kaste, moglo pobuniti i manifestirati svoj bijes kroz otpor koji ne bi bio virtualan kao onaj na Facebooku.

"Ja vitez plemeniti Željko Reiner tražim da se iz Karlovca, Varaždina i Poreča makne ime Matije Gubca koji je promicao komunizam i propalu ideologiju prava kmetstva. Umjesto njega, trg bi trebao nositi ime po Gašparu Alapiću, podbanu koji je ugušio taj antidržavni teroristički akt i izbio kmetovima sulude ideje oko njihove uloge u ovoj državi. Što će biti ako se Hrvati s Facebooka presele ulice, pitam vas gospodo zastupnici?", završio je svoje izlaganje vitez Reiner, popraćen gromoglasnim pljeskom prepunog Sabora.

Podršku Reinerovoj inicijativi dao je i nadbiskup Bozanić, napomenuvši kako je kmetstvo oduvijek bilo ključan faktor prosperiteta i blagostanja vladajućih i majke crkve.

"Crkva je oduvijek branila kmetstvo od životnih zala kao što su materijalno bogatstvo, pohlepa i prežderavanje te ih učila pravim vrijednostima odricanja i pokore kako bi bili nagrađeni u zagrebnom životu. Kmetovi su kao djeca, moraš im uzeti sve da ne bi padali u napast grijeha", rekao je za Glas koncila nadbiskup Bozanić. 

Fotografija
Igor Kralj/PIXSELL

Facebook komentari