Rasterećenje savjesti

Škole ukidaju nastavu etike jer nema primjenu u hrvatskom društvu

Dio rasterećenja nastavnog programa i savjesti bit će i ukidanje etike kao predmeta jer se stručnjaci slažu da nema više nikakvu primjenu u hrvatskom društvu.

 Sociolozi i ekonomisti su složni da etika može samo usporiti društveni probitak jer podučava vrijednosti koje su potpuno pregažene i zastarjele. Stručnjaci kažu da etika samo sputava mlade umove da se na kreativne načine dokopaju društvenog statusa i slave te da oni koji najbolje prolaze u etici obično ostvaruju nezavidne rezultate kao odrasle osobe. Umjesto toga predlažu da se u škole uvede nastavni predmet koji će mlade osposobiti za stvarno stanje u državi. Neki od predloženih predmeta su uhljebljivanje, malverzacija i politička podobnost.

Jedna od žrtava etike je i Mile Mladac, zaposlenik jednog privatnog poduzeća. Iako u njemu već 10 godina savjesno obavlja posao, nikada nije dobio povišicu niti unaprjeđenje jer se tamo zaposlio greškom. Naime, Mile se prijavio na javni natječaj, a zaposlili su ga jer je posao već bio rezerviran za Mileta koji je u rodu sa šefom. Kada su uvidjeli svoju grešku, drugi Mile postao mu je šef i redovno napredovao, dok je pošteni Mile samo savjesno radio svoj posao. Mile danas tvrdi da ga je etika sabotirala u startu jer nikad nije bio sposoban za moralne manevre kojima bi izborio bolju poziciju na poslu i u društvu.

Stručnjaci također predlažu ukidanje nastave informatike jer većina poduzeća ionako koristi operativne sustave i programe starije od onih kojima djeca već od malena barataju na svojim mobitelima.

Fotografija
Foxy1219/Wikimedia Commons

Facebook komentari