Sve vishe roditelja uchi djecu da djed mraz ove godine nema novaca za poklo

0
Rate this post

Sustav upravljanja zdravljem i sigurnošću na radu (OHMS) temeljni je element strategije upravljanja organizacijskim rizicima. Implementacija SGSSO omogućuje organizaciji da:

  • Zaštitite svoju radnu snagu i druge pod svojom kontrolom
  • Poštujte zakonske zahtjeve

Omogućite kontinuirano poboljšanje

ISO 45001 je novi međunarodni standard za OHMS. Iako je sličan OHSAS 18001, nova norma ISO 45001 usvaja superiornu strukturu Aneksa SL, prisutna u svim novim i revidiranim ISO standardima sustava upravljanja.

ISO 45001 može se uskladiti s drugim standardima sustava upravljanja, kao što su ISO 9001:2015 i ISO 14001:2015. ISO 45001 objavljen je u ožujku 2018.U nastavku pogledajte ključne zahtjeve i razlike u odnosu na OHSAS 18001.
Standard ISO 45001 – Glavna područja i organizacijski kontekst

Glavni fokus ISO 45001 je organizacijski kontekst. Standard zahtijeva od organizacije da uzme u obzir ono što njezini ključni dionici očekuju od nje u smislu upravljanja zdravljem i sigurnošću na radu.

Organizacija će odrediti tko su relevantne osobe za njezin OHMS i utvrditi relevantne zahtjeve tih osoba.

Namjera ISO 45001 je pružiti organizaciji visoku razinu razumijevanja važnih pitanja koja mogu pozitivno ili negativno utjecati na način na koji upravlja svojim odgovornostima za zdravlje i sigurnost na radu prema svojim zaposlenicima.

Pitanja od interesa su ona koja utječu na sposobnost organizacije da postigne željene rezultate. To uključuje ciljeve koje ste postavili za svoj OHMS, kao što je ispunjavanje obveza politike SSO-a.

Vodstvo u SSO-u

Viši menadžment sada mora pokazati svoju uključenost i angažman u SGSSO-u izravnim sudjelovanjem, uzimajući SSO u obzir u strateškom planiranju. Viši menadžment također mora pridonijeti učinkovitosti SGSSO-a aktivnim pružanjem smjernica, podrške i komunikacije sa zaposlenicima te promicanjem i vođenjem organizacijske kulture SGSSO-a.

  • Ovaj novi standard jasno definira zahtjeve odgovornosti višeg rukovodstva u odnosu na upravljanje zdravljem i sigurnošću na radu.
  • Time se osigurava da se konačna odgovornost ne prenese na menadžere za zdravlje i sigurnost ili na druga područja organizacije.
    Sudjelovanje i konzultacije
  • Standard zahtijeva od najvišeg menadžmenta organizacije da potiče konzultacije i sudjelovanje zaposlenika i njihovih predstavnika, budući da su oni ključni čimbenici u upravljanju OH&S-om.

Vodstvo u SSO-uKonzultacije podrazumijevaju dvosmjernu komunikaciju – dijalog i razmjenu – i uključuje pravodobno pružanje informacija koje su zaposlenicima i njihovim predstavnicima potrebni prije nego što organizacija može donijeti odluku.

Sustav upravljanja OH&S-om oslanja se na sudjelovanje zaposlenika, što im omogućuje da doprinesu procesu donošenja odluka o uspješnosti OH&S-a i daju povratne informacije o predloženim promjenama.

Organizacija mora poticati zaposlenike na svim razinama da prijave opasne situacije, kako bi se mogle poduzeti preventivne mjere i korektivne radnje. Zaposlenici također moraju biti sposobni komunicirati i predložiti područja za poboljšanje bez straha od otkaza, disciplinskih mjera ili sličnih odmazdi.

Pristup OHMS-u koji se temelji na riziku

Usko u skladu s fokusom na organizacijski kontekst, potreban je pristup koji se temelji na riziku pri razvoju i implementaciji OHMS-a. Organizacija će identificirati rizike i prilike koje je potrebno uzeti u obzir kako bi se osiguralo da SMSS može postići željene rezultate.

Ti rizici i prilike uključuju one koji su relevantni ili određeni vašim organizacijskim kontekstom. Organizacija će planirati radnje koje se bave ovim rizicima i prilikama, implementirati ih u svoje OHMS procese i procijeniti učinkovitost tih akcija.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime