kasni 3549 dana

Todorić preko Agrokora skrivao 1,5 milijardu kuna zakasnine knjižnici

Nakon pada svemoćnog Ivice Todorića i dalje se razmotava klupko njegovih poslova. Revizori zagrebačkih Gradskih knjižnica dobili su pristup omiljenim prostorima nekadašnjeg državnog tajkuna broj jedan i ostali zatečeni razmjerima financijske katastrofe.

Prema tvrdnjama glavnog revizora Gradskih knjižnica mr. Davora Radaptzigera šef Agrokora uživao je u nevraćanju knjiga u knjižnice. „Mislim da je godspodin nalazio poseban užitak u nevraćanju knjiga u knjižnicu. Nešto slično njegovoj sklonosti cijenama sa 99 lipa i glasu onog lika koji ih čita. Jezivo“ potreseno otkriva knjižničar.

Koristeći komliciran sustav kompanija Todorić je neometano posuđivao brojne naslove i onda gledao kako skupljaju zakasninu.

„U jednoj od luksuznih čeka na Moslavačkoj gori pronašli smo primjerak Lovca u žitu posuđenog 1998. Nekoliko dana nakon smrti Franje Tuđmana.“ Kaže revizor dok jedan od bivših lovočuvara, koji se bojeći osvete jelena nije htio predstaviti otkriva da Todorić ima posebnu traumu vezamu uz tu knjigu. „Poludio je kad je skužio da to nema veze s odstrelom visokovrijedne divljači“.

U tome forenzičari vide početke Todorićevih zakasnina jer se jako razočarao u knjige i osjetio povrijeđenim.

„Zakleo se da će mu knjižnice i knjige platiti, ako nigdje drugdje onda na kioscima“ Otkriva Todorićev dugogodišnji gulitelj srna i iskuhavač trofejnih lubanja.

Analitičari kažu da je sve krnulo nizbrdo kupnjom Merkatora.

„Todorić tada ulazi u LJUbljansku knjižnicu i sa sobom u Zagreb odnosi hrpu knjiga dok se zlokobno smijao cijelim putem do Bregane.“

Istražitelje zanima i uloga Milana Bandića, koji je Todoriću omogućio da u Sesvetskoj knjižnici zamijeni knjigu posuđenu na drugom mjestu.

Reporter: Robert Horvat

Fotografija
Sanjin Strukic/PIXSELL

Facebook komentari