U dubrovniku se snima gruad u snijegu

0
Rate this post

Koji liječnik može propisati kućnu njegu? Trebate li biti gerijatar?

Svaki liječnik ima pravo propisati kućnu njegu, čak i ako nije akreditiran u zdravstvenom planu. Ne morate biti gerijatar ili neka posebna specijalnost, samo budite liječnik.

Medicina je privatna djelatnost liječnika i samo je na njemu da ukaže na potrebne terapije i tretmane, ako liječnik akreditiran od Preventa odbije ukazati na kućnu njegu, obitelj treba potražiti drugog liječnika od svog povjerenja kako bi ovaj stručnjak mogao propisati.

Neki liječnici akreditirani u zdravstvenom planu boje se da će sebi naštetiti propisivanjem kućne njege, ali ništa ne sprječava obitelj da može računati na pomoć drugog liječnika, čak i ako nije akreditiran.

Što mora sadržavati liječnički izvještaj da bi se zatražila kućna njega iz zdravstvenog plana?

Liječnik treba objasniti zdravstveno stanje pacijenta, ukazati na bolesti i potrebu za praćenjem kod kuće. Osim toga, iznimno je važno da liječnik u ovom izvješću naznači kakvu njegu pacijent treba i ako je moguće, uključujući i koliko puta tjedno, na primjer:

  • Logoped (2x tjedno)
  • Fizioterapija (3x tjedno)
  • Njega (12 sati ili 24 sata)
  • Kisik
  • Lijekovi
  • Parenteralno ili enteralno hranjenje
  • itd.

Je li uopće moguće dobiti lijekove za kontinuiranu uporabu uz kućnu njegu?

Da, u tužbi, da, moguće je tražiti lijekove za kontinuiranu i kućnu uporabu. Kao što smo već rekli, kućna njega funkcionira kao da je pacijent hospitaliziran i stoga svi lijekovi moraju biti dostupni. U tom slučaju može se dobiti čak i puštanje lijekova za kućnu upotrebu.

Može li zdravstveni plan odbiti pružanje kućne njege?

Na sudu, uz sudski nalog, ne, ne možete. Zdravstveni plan ne može ograničiti tretmane kao što je kućna njega. Takvo pravo proizlazi iz zakona, pa čak i ako se tvrdi da nije sadržano u ugovoru, zapravo ne mora biti uključeno u ugovor, jer zakon u pravnom sustavu vrijedi više od ugovora i nema ugovor može biti u suprotnosti sa zakonom.

Može li se kućna njega propisati za liječenje bilo koje bolesti?

Isprva da. Kriterij nije bolest, već potreba pacijenta za stručnom skrbi. Kućna njega se ne može pomiješati s ulogom “skrbnika” za tu osobu koja samo treba pomoć da “ode na toalet” ili da se “nahrani”, ili treba nekoga da joj pravi društvo. Uloga kućne njege je pružanje tehničke skrbi koju će znati učiniti samo profesionalac.

Može li zdravstveni plan odbiti pružanje kućne njegePostoje li sudske odluke kojima se utvrđuje pokrivenost kućne skrbi?

Da, mnoge sudske prakse o kućnoj njezi i obvezi zdravstvenog plana. Slijedite neke odluke kojima je pravosuđe pacijentima zajamčilo pravo na njegu u kući: „Autor ima AMS – višestruku atrofiju sustava, rijetko, progresivno i ireverzibilno neurološko stanje, koje zahtijeva kućnu njegu, uz adekvatnu njegu za davanje lijekova i asistenciju i higijensku njegu, tijekom 24 sata, postupak aspiracije, inhalacije, dovod kisika, zavoje, fizioterapiju i povremene liječničke posjete, kao što se vidi iz liječničkog izvješća na stranicama 25.

Podnio zahtjev kod tuženika, ovaj ga je odbio uz obrazloženje da ne postoji ugovorna odredba.

Na ovaj način, zbog zdravstvenog stanja tužitelja otežane rehabilitacije i pokretljivosti, vidim vjerojatnost prava, kao posljedicu liječničke preporuke i opasnost od oštećenja zdravlja tužitelja, zbog čega ODOBRAVAM zabranu tzv. da Operadora Ltda , organizira tužitelju pružanje usluga kućne njege pružanjem svih materijala i potrebnih sredstava koja su tužitelju, prema liječničkom savjetu, potrebna u roku od 05 dana, pod kaznom dnevne kazne od BRL 5.000,00 do granice od BRL 100.000,00 dolara, a kazna se može revidirati ili povećati u budućnosti”.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime