medvjedi vs Ličani

UPRAVA NACIONALNOG PARKA VELEBIT UPOZORAVA: Molimo medvjede da ne hrane zalutale turiste

Medvjedi navabe turiste u divljinu besplatnom hranom, pogotovo turiste lošije platežne moći kojima je preskupo dati 120 kuna za porciju lignjuna u restoranu, te ih onda nerijetko uzmu kako brložne ljubimce za svoje medvjediće.

Uprava Nacionalnog parka Sjeverni Velebit uputila je apel medvjedima u Nacionalnom parku da ne hrane zalutale turiste, jer ih time samo mame van njihovog prirodnog staništa, što u konačnici stvara velike probleme HGSS-u. Nesretni turisti vođeni hranom, napuštaju svoje prirodno stanište Jadranske obale te totalno nenaviknuti na novo okružje, ulaze sve dublje i dublje u medvjeđi teritorij, gdje ih medvjedi u društvu malih medvjedića hrane i nerijetko uzimaju kako kućne ljubimce. Uprava Nacionalnog parka Sjeverni Velebit ovim putem najstrože osuđuje bilo kakvo hranjenje ili udomljavanje zalutalih turista, jer oni su civilizirani ljudi, a ne divlje životinje.

- Nažalost taj problem je sve gori i gori iz godine u godinu. Medvjedi navabe turiste u divljinu besplatnom hranom, pogotovo turiste lošije platežne moći kojima je preskupo dati 120 kuna za porciju lignjuna u restoranu te ih nerijetko uzmu kako brložne ljubimce. Problem nastane kad se medvjedići malo poigraju s nekim nesretnim Poljakom, pa im brzo dosadi te ga odvedu duboko u šumu i ostave tamo da luta. A zbog besplatne hrane, čak i kad ih HGSS vrati nazad u stanište, oni se sutradan odmah vraćaju - objašnjava nam upravitelj Nacionalnog parka.

Najpoznatiji je slučaj bio male Čehinje Zlatokose koja je ljetovala u Banjolu na Rabu. Zlatokosa privučena mirisom zobene kaše preplivava relaciju Mišnjak-Stinica, te poput vampira vođenog mirisom krvi dolazi u medvjeđi brlog i tamani besplatnu hranu. Nakon što su je nahranili i poigrali se s njom, ostavili su je kod Zavižana da izgubljeno luta bespućima Velebita u konstantnom strahu od divljih Ličana. Kada ju je HGSS napokon pronašla kod vrha Veliki Alan, bila je već na 3. godini Šumarskog fakulteta i dugogodišnja članica mladeži HDZ-a. Uprava Nacionalnog parka zato šalje prijedlog Ministarstvu zaštite okoliša i prirode o obaveznom čipiranju turista koji obitavaju u blizini Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, u svrhu identifikacije medvjeđe obitelji koja ih je odbacila.

No svoju stranu priče imaju i Velebitski medvjedi, koji iako ne poriču da imaju mali udio u tome, glavnu krivnju prebacuju na Ličane. Medvjedi tvrde kako su Ličani ti koji turiste u podnožju Velebita obmanjuju lažima kako su japanke idealne za planinarenje i da je protuzakonito imati mobitel s GPS-om u Nacionalnom parku.

- To su sve lička posla, a ne medvjeđa. Oni naime imaju u podnožju štandove s japankama i ostalim pizdarijama, pa ih prvo oderu na tome, kao Bandić gradski proračun. Ali nije to glavna zarada, nego gore pri vrhu Ličani imaju javnobilježničke urede, te ih tamo deru za ostavinske rastave, oporuke i druga govna. A ovi naivni sve potpišu jer misle da su gotovi. To je problem, a ne tih par koje mi malo djeci damo da se igraju.- objašnjava nam medvjed Ilija pritom potičući nas da slobodno podragamo malog Litvanca kojeg imaju već dvije godine.

Na samom kraju valja spomenuti ako vidite izbezumljene izgubljene turiste u nacionalnom parku, nemojte ih dražiti niti davati im hranu, nego pozovite HGSS koja će ih uspavati i prenijeti u njihovo prirodno stanište o državnom trošku. Ako treba i više puta u sezoni.

Fotografija
Dino Stanin/PIXSELL

Facebook komentari