USTAVNI USUD

Ustavni sud na izvanrednoj sjednici ukinuo sve buduće odluke i zakone Vlade Kukuriku koalicije

Potaknut objavom izbora od strane predsjednice, gospođe Grabar-Kitarović, Ustavi sud Republike Hrvatske je na izvanrednoj sjednici i u rekordnom roku donio obvezujuću Odluku da se buduće poteze aktualne i eventualno iduće Vlade Kukuriku koalicije proglasi ukinutima i suspendiranima do daljnjega.

Potaknuti posljednjom predizbornom anketom u kojoj lijeva Kukuriku koalicija pomalo ali sigurno stiže i prestiže desnu Domoljubnu koaliciju, Ustavni sud je za svaki slučaj donio ovu ad hoc i ad futurum odluku. Iako u Odluci postoji klauzula da se ista ne aktivira ukoliko na vlast dođe Domoljubna koalicija, obrazloženje Odluke nam je u detalje pojasnio član Ustavnog suda, uvaženi gospodin Mato Arlović.

- Jednostavno ništa ne možemo prepustiti slučaju. Ovime potvrđujemo već kontinuiranu politiku i praksu ukidanja i suspendiranja zakona i odredbi ove nesposobne Vlade koju Ustavni sud provodi posljednje tri-četiri godine - izjavio je Arlović.

Predsjednica Ustavnog suda gospođa Omejec je posebno istaknula klauzulu koja će se aktivirati, ovisno o izbornom rezultatu

- Ova odluka je vrhunac rada ovog saziva Ustavnog suda kojemu u našem društvu pripada uloga stalnoga nadzora nad radom nesposobne Vlade. Ne samo da čekamo njihove poteze (poput Obiteljskog ili pak Izbornog zakona) koje ćemo ukinuti, nego te poteze ovom Odlukom unaprijed preveniramo - tvrdi Omejec.

Na ovaj potez Ustavnog suda prvi je reagirao Peđa Grbin, predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora istaknuvši licemjerje članova Ustavnog suda, i to onih koje je tamo uhljebio upravo SDP, aludirajući na jednoglasnu odluku Ustavnog suda.

- Meni jednostavno nije jasno što su ti ljudi, koje smo tamo upravo mi, ova Vlada i SDP, postavili, mislili kada su glasali za ovu odluku. Ja sam zgrožen činjenicom da Ustavni sud ovako reagira, ali me tješi činjenica da ovom sazivu Ustavnog suda uskoro istječe mandat, i obećajem svima da ćemo tada posebno paziti koga ćemo tamo uhljebiti - naglasio je razočarani Peđa.

Reakcija s desna se nije dugo čekala. Davorin Mlakar je na izvanrednoj konferenciji izrazio svoju zahvalnost Ustavnom sudu koji se i ovaj puta potvrdio kao branik hrvatskih vrijednosti. Ističe posebno već spomenutu klauzulu za koju kaže da je „izraz povjerenja Ustavnog suda prema Domoljubnoj koaliciji kojega će prepoznati i birači – i to oni koji će glasati za Domoljubnu koaliciju, i oni koje će oni već po ustaljenoj izbornoj praksi organizirano dovoditi autobusima, kupovati njihove glasove ili oni birači čije će glasove jednostavno ukrasti.“

Osvrčući se na istup Peđe Grbina, Mlakar mu je poručio da „su sami krivi jer su se u ove četiri godine, kada je uhljebljivanje u pitanju, orijenitrali prema javnim poduzećima, dok su zapostavili druge važne domene društveno-političkog organizma države.“

Reporter: Bruno Petrušić

Fotografija
Igor Kralj/PIXSELL

Facebook komentari