Čekaju bolja vremena

Vikendice mijenjaju ime u umirovljenice jer će mnogi tek u mirovini doživjeti slobodan vikend

Vikendice su se nekada nazivale kuće u koje bi građani odlazili za vrijeme slobodnog vikenda. No, kako sve manje vlasnika vikendica uopće ima slobodnih vikenda, vikendice su se kolokvijalno počele nazivati umirovljenicama.

 Uskoro će se i službeno promijeniti naziv jer je sve izvjesnije da će mnogi prvi put dobiti slobodan vikend i stupiti u svoju vikendicu tek kada uđu u mirovinu. Mnogi su se zbog toga već odrekli vikendica ili ih počeli iznajmljivati, no još uvijek postoje oni koji gaje nadu da će iskoristiti sve blagodati slobodnog vikenda kada zađu u mirovinu. 

- Prije 30 godina izgradili smo vikendicu u Gorskom kotaru, a plan je bio otići tamo preko vikenda i odmoriti od gradske vreve. No, zadnjih desetljeća i suprug i ja radimo non-stop samo kako bi mogli preživljavati i plaćati prinose na vikendicu. Shvatili smo da nam se to više ne isplati pa smo je odlučili iznajmiti kako bi pokrili barem troškove režija. Nadamo se da ćemo u mirovini ipak uspjeti dobiti koji slobodni vikend i iskoristiti našu malu nekretninu - priča nam Marina iz Zagreba.

Ipak, sve je jača struja koja se želi izboriti za slobodne vikende za sve radnike pa spremaju veliki prosvjed na glavnom zagrebačkom trgu. Po broju osoba koje su na Facebooku najavile svoj dolazak, prosvjednici iz cijele Hrvatske trebali bi preplaviti cijeli širi centar.

Jedina otežavajuća okolnost je to što je prosvjed zakazan za vikend pa je pitanje koliko će ljudi stvarno uspjeti izboriti slobodan dan.

Fotografija
wiki commons

Facebook komentari