odiseja u hrvatskoj 2016

Znanstvenici tvrde kako je skupina primata u Čavoglavama vrlo blizu otkrića kotača

U susjednoj Srbiji postoje primati koji su u bliskom evolucijskom stadiju kao homo nonzubitusi, ali zbog izričite dlakavosti bliži su srodnici himalajskom jetiju.

Skupina antropologa koja već dugo prati skupinu primata koji se jednom godišnje skupljaju u Čavoglavama, došla je do senzacionalnog otkrića. Znanstvenici tvrde kako već samostalno znaju zapaliti vatru i kako postoje jake indicije da su vrlo blizu otkrića kotača, što je veliki pomak za homo nonzubituse, primitivne srodnike homo habilisa, davnih predaka homo sapiensa.

- Homo nonzubitusi slabo su poznata vrsta tribusa hominina, bliskih srodnika homo habilisa, a ime su dobili po količini zubiju, kojih je trostruko manje nego u homo sapiensa. Iako se smatralo da su homo nonzubitusi, skupa s homo habilisima u potpunosti izumrli, te kako Europu i ostatak svijeta naseljavaju isključivo homo sapiensi, nova istraživanja dokazuju da mala sociološka skupina još uvijek egzistira u području Hrvatske. Jednom godišnje skupljaju se u Čavoglavama gdje ih možemo u miru proučavati. Već samostalno znaju zapaliti vatru, blizu su otkrića kotača koji trenutno više nalikuje na slovo U pa nije još funkcionalan, te su razvili zadivljujuću sociološku interakciju, pa se tako međusobno pozdravljaju pokazujući si pazuhe ispod podignute ruke - objasnio nam je priznati zoolog i antropolog profesor Erdinger.

No, iako se homo nonzubitusi pojavljuju samo na predjelima BiH i Hrvatske, profesor Erdinger tvrdi kako i u susjednoj Srbiji postoje primati koji su u bliskom evolucijskom stadiju kao homo nonzubitusi, ali zbog izričite dlakavosti bliži su srodnici himalajskom jetiju.

Fotografija

Facebook komentari