Pažnja! Pažnja! Pažnja!

Crvena uzbuna za sve ugrožene životinjske vrste: Na slobodi je velika bijela lopina Vidošević!

Ministarstvo zaštite okoliša objavilo je najviši stupanj upozorenja za sve životinjske vrste koje obitavaju u Hrvatskoj i izvan nje da će najopasniji predator uskoro biti pušten van iz remetinečkog kaveza.

Čim su vijesti o puštanju na slobodu Nadana Vidoševića došle do ušiju životinja, u maksimirskom zoološkom vrtu nastala je velika panika. Samo zahvaljujući pribranosti čuvara i velikoj količini sedativa izbjegnuta je tragedija.

- Da nismo na vrijeme reagirali, krenuo bi stampedo prema zagrebačkoj Dubravi. Znate kakvi su slonovi, imaju to poznato slonovsko pamćenje i nisu tek tako mogli zaboraviti onu fotografiju Nadana pokraj mrtvog im rođaka iz Afrike. Oni su svojim velikim ušima prvi načuli vijest o Nadanovu puštanju na slobodu i počeli su divljati. To su čuli bivoli, pa žirafe, pa antilope... Brzo se to proširilo. Znate već kako se prošire glasine malim zoološkim vrtom - objašnjava nam jedan od čuvara, sav izmožden od cjelodnevne borbe s uznemirenim životinjama.

Ministarstvo zaštite okoliša odradilo je svoj dio posla te izdalo najviši stupanj upozorenja za sve životinjske vrste u Hrvatskoj i izvan nje. U ministarstvu smatraju kako su upozorenje izdali dovoljno rano da se i lovočuvari nacionalnih parkova diljem svijeta spreme i pojačaju ophodnje te da životinje pojačaju oprez kad se kreću staništima.

- Najbolje bi bilo da, ako žive u brlozima, jazbinama i sličnim skrovištima, uopće ne izlaze dok se ne završi sudski spor protiv Vidoševića. Oni koji se kreću savanama i šumama, neka pojačaju nadzor nad okruženjem i sredstvima za proizvodnju mladunčadi - savjetuju iz Ministarstva za zaštitu okoliša.

Zbog vijesti o puštanju velike bijele lopine na slobodu znanstvenici u cijelom svijetu zabilježili su izvanredne migracije životinja, među kojima su i mnogi medvjedi iz Like koji su, čuvši ovu vijest, krenuli prema granici s Bosnom i Hercegovinom. Većina s putovnicama, a manjina će riskirati prelazak granice i bez njih.

Fotografija

Facebook komentari