PROMO

Na izbore za EU parlament izlazi 336 birača i bira između 336 kandidata

Rezultati najnovijih anketa pokazuju da će izbori za EU parlament imati gotovo stopostotni odaziv među kandidatima za Europski parlament. S druge strane, glasovi će biti gotovo savršeno raspoređeni između svih kandidata pa će se izbori vjerojatno ponoviti

Istraživanje koje je za News Bar provela agencija Kaligulus Plus pokazalo je da će na izbore za Europski parlament izaći čak 336 birača. Ako uzmemo u obzir da će odaziv među kandidatima za EU parlament biti stopostotan, dakle 336 kandidata planira izaći na izbore i glasati za kandidata kojem najviše vjeruju, situacija bi mogla biti potpuno izjednačena.

- Iako istraživanja pokazuju kako će na izbore za Europski parlament izaći samo kandidati koji su na listama, mi ipak očekujemo sto posto veći odaziv jer bi mogli izaći i njihovi supružnici, mada bi se u tom slučaju kandidati mogli iznenaditi rezultatima - rekao je Tomislav Brauk, povjerenik Državnog izbornog povjerenstva.

Zahvaljujući preferecijalnom glasanju, gotovo svaki od 336 birača glasat će za sebe pa će 334 kandidata dobiti po jedan glas, samo će jedan kandidat dobiti dva glasa. Riječ je o Toniju Vidanu, kandidatu jedine samostalne zelene liste, Zeleni Zajedno, koji će dobiti drugi glas zato što će za njega glasati i Zoran Ferić s njihove liste.

- Ovo nije ništa osobno, ja sam se kladio s frendovima da neću dobiti ni jedan glas na izborima. Ako dobijem okladu, imam besplatnu cugu – objasnio je Zoran Ferić, koji se odrekao prilike za EU parlament samo kako bi pomogao kolegi da osvoji najviše glasova ili barem besplatno piće.

Stručnjaci također upozoravaju kako je moguće da nekoliko kandidata ipak zaboravi otići na izbore za Europski parlament jer su dvije najjače stranke odlučile opstruirati predizbornu kampanju kako bi pobrale najvjše mandata. Neki bi mogli promašiti dan izbora jer dio kandidata velikih stranaka nije siguran jesu li stavljeni na listu za lokalne ili europske izbore.

Fotografija
doommeer/Flickr Creative Commons

Facebook komentari