dajte jogurta

“Vlak zvan čežnja” najgledaniji je film u Srbiji prošlog tjedna

Nova ekranizacija kultnog filma govori o čežnji srpskog naroda za svojom otadžbinom.

U Srbiji se od prošlog tjedna u svim kinima prikazuje domaći "remake" kultnog filma koji je proslavio Marlona Branda "Vlak zvan čežnja". Iako fabula po ničemu nije slična originalu, nova ekranizacija isto tako sadrži elemente film noira, ali uz pokoju implementaciju elemenata crnog humora.

Radnja filma prati vlak koji iz Beograda kreće za Kosovsku Mitrovicu , ali do nje nikad ne stiže, već biva zaustavljen na granici, iz gledateljima do tad nepoznatog razloga. Zaustavljanje je ujedno i kulminacija filma, u kojoj se kod gledatelja događa svojevrsni "twist" kada shvati kako je vlak zaustavljen zbog benignih poruka poput "Kosovo je Srbija", ispisanih po njemu.

"Hteo sam u filmu da napravim "vau" efekat i milim da sam uspeo. Pa tko bi ikad rekao da će takve poruke da smetaju ikome? Danas im smetaju vlakovi, šta će im da smeta sledeće? Tenkovi?", rekao nam je redatelj Aleksandar Vučić.

Iako film bilježi rekordnu gledanost u Srbiji, pokupio je vrlo loše kritike kod stranih filmskih kritičara, koji ga zbog već sto put viđene radnje na Balkanu stavljaju uz bok s filmskim užasima poput Sedlarove "Gospe" ili "Četveroreda". 

Fotografija
Srdjan Ilic/PIXSELL

Facebook komentari