Velečasnom prijeti izbacivanje iz župe zbog izostanka skandaloznog ponašanja

Potresna priča o ponašanju svećenika iz Donjih Rijanovaca ponovno je šokirala medije. Građani su zgroženi i traže smjenu svećenika, a Sveta Stolica se još nije oglasila o ovom problemu.

Donji Rijanovci – Stanovnici maloga grada na istoku Slavonije već dulje negoduju zbog neincidentnog službovanja svoga dugogodišnjeg župnika vlč. Mateja Franjevića. On je došao na loš glas nakon što se u medijima pojavilo potresno svjedočanstvo njegova ministranta N.N. (9):
Bio sam u sakristiji poslije mise. Velečasni je skinuo misnicu, a mi dečki ministrantske oprave. Svi su se ostali ministranti požurili, a ja sam bio nešto zamišljen i spor pa sam ostao zadnji. Sam sa svećenikom. Mislio sam, to je to. Ali nije bilo ništa. On me samo hladno pozdravio sa 'zbogom' i otišao u župni dom. Nije me ni dotaknuo. Ni pomilovao po kosi. A kamoli... da ga...  - kroz suze je promucao N.N.
Naši reporteri zaputili su se nakon ove potresne priče u Donje Rijanovce da istraže je li riječ samo o izoliranom incidentu. Prvo smo razgovarali s predstavnicima lokalne vlasti. Gradonačelnik Đuro Taštik rekao nam je:
Građani mi se godinama žale na župnika zbog njegova ponašanja. I ja sam se s njim sukobio. Naime, došao sam do njega u dobroj vjeri i poznatoj praksi u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj i rekao mu da se dogovorimo što na crkvi treba popraviti, koju kapelicu treba sagraditi ili ako velečasnom treba nešto kupiti... Tu sam ja, gradska skupština, moja stranka, gradski proračun... Ima se odakle zagrabit, je l' da? Dat ćemo nekakav prilog koji će on onda prezentirati s oltara kao veliko postignuće mene, moje vlasti i moje stranke. I znate što je on učinio? Odbio. On je to mrtav - hladan odbio! To je nedopustivo! Odmah sam ga prijavio biskupu.
U razgovoru s građanima na ulici primijeti se izraženo nezadovoljstvo vlč. Franjevićem. Tako nam je jedna vidno uzrujana sugovornica izjavila:
Jeste li vi, novinari, uopće ikad čuli za Donje Rijanovce? Niste, zar ne? Pa kako biste i čuli kad imamo ovako groznog svećenika. Druga mala i nebitna mjesta u Hrvatskoj dolaze u središte informativnih emisija zahvaljujući njihovim župnicima koji vrijeđaju ili siluju djecu, utjeruju dugove od neplatiša crkvenih potreba, rade cjenike crkvenih usluga, odbijaju pokopati one koji se ne pridržavaju plaćanja, govore ljudima s propovjedaonica koga treba zaokružiti na izborima... Kad će se pričati o Donjim Rijanovcima? Nikad!
Treba spomenuti i da su građani Donjih Rijanovaca skupili oko 5000 potpisa i poslali ih nadbiskupiji Đakovačko-osječkoj s molbom da se vlč. Franjevića hitno ili umirovi ili premjesti u neku drugu župu u kojoj je veća potreba za manje skandaloznim ponašanjem svećenika.
Fotografija
Foto: Wikimedia Commons

Facebook komentari