300 malo sutra

Ugledavši se na Hrvatsku, 6847 Spartanaca tvrdi kako je branilo Termopil

Iako Leonida tvrdi kako ih poimenice može nabrojati svega 300, braniteljsku mirovinu za Termopil prima čak 6847 Spartanaca.

Bitka kod Termopila poznata je bitka između udruženih grčkih gradova i Perzije u toku Grčko-perzijskih ratova. Za nju sveopće pučanstvo zna prvobitno zbog 300 hrabrih Spartanaca, koji su nakon što je izdajnik Efijalt prebjegao Perzijancima i rekao im za drugi prolaz kroz Termopile, potjerali ostatak grčkih snaga doma te su se nastavili boriti sve do svoje junačke smrti. Iako spartanski kralj Leonida tvrdi kako može poimenice nabrojati svakog Spartanca koji se ostao boriti do pada Termopila, iz grčkog ministarstva branitelja mirovinu za tu bitku prima 6847 Spartanaca, kao potomci termopilskih branitelja.

Kada bi implementirali tu davnu bitku u početke stvaranja Hrvatske države, pa gledali Vukovar kao Termopil, onda bi Branko Borković "Mladi jastrebi" bio svojevrsni kralj Leonida koji je sa svojih 1803 branitelja, koji su se poput hrabrih Spartanaca borili do posljednjeg trenutka i pada Vukovara. A što ćemo s ostalih 4697 "branitelja" koji primaju mirovinu na konto Grada heroja? To pitanje ćemo ipak morati ostaviti Efijaltu, koji sad počiva u vječitom miru na zagrebačkom Mirogoju, u grobu s nakošenom granitnom pločom.

Fotografija

Facebook komentari