kaj fakat

POTRESNA ISPOVIJEST: Taksist zbog Ubera primoran voziti Mercedes star već 4 godine

Sa sjetom se sjeća vremena prije Ubera kada nije niti znao da automobili mogu izdurati 4 godine i gdje se pali taksimetar.

U redakciju News Bara jutros je došao e-mail od jednog vozača Radio Taxi Zagreb (podaci poznati redakciji) koji nas je zamolio da se nađemo s njim kako bi nam ispričao svoju životnu dramu koja je nastala pojavom Ubera. S vozačem smo se dogovorili na parkiralištu ispred naše redakcije, oboružani kamerom, snimačem zvuka i velikom željom za istinom. Na naše zaprepaštenje, taksist nije stigao svojim službenim vozilom već ga je netko dovezao.

Dobar dan. Dean Milekić, drago mi je. Što, automobil Vam je u kvaru? - pitao sam ga pun empatije, pruživši mu ruku.

-Ma znao sam da ćete imati kameru, pa od sramote nisam mogao doći sa svojom krntijom- odgovorio mi je posramljeni taksist.

Aha, pa vas je prijatelj dovezao?- konstatirao sam kako bi nekako umanjio nelagodu.

-Ne, došao sam Uberom. Znate živim kod Maksimira, a do vaše redakcije ima više od 10 kilometara. Pa tko bi to platio da sam uzeo taxi- kroz smiješak će onako taksist.

Ok... Recite, ako sam dobro shvatio, zbog pojave Ubera vi ste primorani voziti krntiju od Mercedesa staru 4 godine?- krenuh profesionalno, ne bi li prešli na poantu našeg sastanka.

-Da. Prije pojave Ubera, život taksistima je bio znatno bolji, a s tim i našim mušterijama. Taksisti i njihove mušterije imali su poseban odnos temeljen na povjerenju. Oni sjednu u auto, ja ih vozim, i kad dođe na red naplata, oni mi vjeruju da ih nisam odrao. Kakvi taksimetri, kakvi bakrači. Pa tek sam nedavno shvatio gdje se to čudo pali. Uostalom, ako bi se netko i pobunio na izrečen iznos, uvijek bi ga podsjetili na PNA.

PNA? - pitao sam začuđeno.

-Da, PNA ili Porez na adrenalin. Jer dok se mušterija vozila, bila je sva pod adrenalinskim stresom koliko ćemo joj naplatiti. A, to se dodatno plača zar ne? Pa što drugo vam i naplate u Gardalandu ili Prateru, nego adrenalin? Naše voženje su bile svojevrsni rulet ili rollercoaster- objasnio nam je taksist.

U redu...

-A danas? Imaš taksimetar, sve znaš. Malo eventualno varanja preko gasa i to je to. A da ne velim da se mušterije ne mogu više voziti u onako dobrim automobilima. Da mi nije pod nož, ne bi više niti vozio. Ionako me stalo prekinu taman kad trebam matirati ili barem pojesti kraljicu- sad već sa suzama u očima prisjeća se nesretni taksist.

U tom me trenutku naš kamerman povlači za rukav i pokazuje mi na zaslon pametnog telefona kojeg je u ruci držao taksist.

Oprostite, vrte Vam se nekakve brojke na ekranu. Da niste slučajno stisnuli štopericu?

-Ne, to je mobilni taksimetar za vaš intervju sa mnom. Ne brinite, nisam vas prevaril i stavil noćnu tarifu - nasmijao se taksist.

Ha? Ali...

-Je gospon, a kaj se čudite. A start,? A vas dvojica plus kamera? A moja vožnja od Maksimira i nazad? A to kaj nisam stigao ručati, pa moram na gablec?- objašnjavao nam je taksist, pokazujući nam stavke na mobilnoj aplikaciji.

Ali...

Fotografija
Erich Ferdinand flickr commons

Facebook komentari