MEDO PEDO PRIJATELJ TVOJ

Kaptol uvodi štednju za najmlađe: Medo Pedo apsolutni hit među ministrantima

Medo Pedo uzima potpuno individualan pristup svakom ministrantu, pa tako prilikom polaganja štednje svaki dječak dobije lizalicu

S zagrebačkog Kaptola stižu nam vijesti o uvođenju štednje za najmlađe pod imenom Medo Pedo po uzoru na slične marketinške dosjetke banaka, za privlačenje najmlađih i njihovog novca u štedionice. Medo Pedo kampanja nošena medijskom silom Glasa Koncila i Radio Marije već je postala apsolutni hit među mladim ministrantima, koji umjesto da svoj novac troše na grešne i bogohulne stvari poput sladoleda, igračaka i CD-a Jacquesa Houdeka, radije ulažu u svoju budućnost kako na Nebu tako i na zemlji. 

Saznajemo kako Medo Pedo nije samo obična štedionica, nego nudi niz popratnih sadržaja za razliku od ostalih bogohulnih i novcem gonjenih štedionica u bankama motiviranih isključivo zaradom i profitom. Više o svemu objasnio nam je predstojnik ureda i povjerenik za mlade pri Nadbiskupskom duhovnom stolu velečasni Dominik Ivanov.

- Mi želimo našim najmlađima omogućiti da svoj novac ulože u nešto bezvremensko, nešto apsolutno bezgrešno i da time mladost investira u svoju budućnost kako ovdje tako i u Carstvu nebeskom. Za razliku od banaka, koje na jedan hladan i bešćutan način uzimaju novac Božjim jaganjcima, mi ovdje imamo skroz individualan pristup uz igru i pokoju pošalicu – objašnjava nam Ivanov.

Umjesto opće prakse u bankama gdje je klijent samo jedan od mnogih, Medo Pedo uzima potpuno individualan pristup svakom ministrantu, pa tako prilikom polaganja štednje ministrant bude sam u župnom uredu sa svećenikom. Tu osim uobičajenih pitanja o grešnosti i razvratnosti, mladi ministranti igraju razne šaljive igre s velečasnim te pri završetku dobiju lizalicu.

 Htjeli smo djecu što više zaintrigirati za našu štedionicu, pa smo tako smislili par šaljivih igara kako bi ministrantima boravak u župnim uredima bio što veseliji. Joj koliko sreće i smijeha tu zna biti – uz smijeh nam govori vlč. Ivanov.

Na naši upit kako su došli do imena Medo Pedo i što to zapravo znači, vlč. Ivanov nam objašnjava da riječ Pedo dolazi od grčke riječi pais (παῖς) što znači dijete, a Medo je simbol nježnosti i brige, pa to u konačnici daje jasnu poruku o njihovom stavu prema djeci. Taj naziv daje prostora i za budućnost, gdje će svaki mali vrijedni štediša dobiti medvjedića obučenog u svećeničku mantiju kao poklon za vjernost i šutnju. 

Medvjedići će imati ugrađeni pedometer (elektronički uređaj za mjerenje prijeđenih koraka) i samim time mjeriti njihovu fizičku aktivnost i zdravlje, pa će to samo pripomoći redovnim zdravstvenim pregledima ministranata od strane svećenika u župnim uredima.

- Svi znamo da je neumjerenost u jelu i piću jedan od smrtnih grijeha, zato ih i pregledavamo sukcesivno svake nedjelje, nekad i češće – za kraj zaključuje vlč. Ivanov.

Na kraju saznajemo da ova štednja ne sadržava kamate za štednju, već se malim štedišama skupljaju bodovi, koje će kasnije moći iskoristiti ili prilikom odrješenja grijeha kod ispovijesti ili u Carstvu nebeskom. Isto tako, štedišama Medo Pedo štednje mogu postati sva djeca do 12 godina, bez obzira na vjeru i rasu, pod uvjetom da su muškog roda.

Fotografija

Facebook komentari