znanost i uhljebnost

Svjetska akademija znanosti i umjetnosti uvrstila hrvatski nepotizam u listu fizikalnih konstanti

"Sada, pred izbore možemo konačno potvrditi da je bez obzira na vlast, nepotizam trajna, ustaljena i vrlo dobro rodbinski definirana pojava prilikom zapošljavanja, pogotovo u javnom sektoru. Za razliku od kriminalnih radnji, nepotizam ne oscilira svake četiri godine."

Svjetska akademija znanosti i umjetnosti sastavljena od 730 stručnjaka iz područja znanosti i umjetnosti sa središtem u Kaliforniji, jučer je jednoglasno proglasila hrvatski nepotizam novom fizikalnom konstantom. Fizikalna konstanta je fizikalna veličina čija se vrijednost u proračunima uzima kao stalna, a može biti utvrđena definicijom, mjerenjem ili dogovorom. Prijedlog da se hrvatski nepotizam uvede kao fizikalna konstanta dao je još 2012. godine zaslužni znanstvenik Instituta 'Ruđer Bošković' Ivo Šlaus kad je zasjeo na čelo te ugledne svjetske organizacije.

- Hrvatska može biti ponosna da je njen produkt uvršten kao nekakva konstanta, to je mali korak za znanost ali veliki za Hrvatsku. Da bi nešto bila fizikalna konstanta, to mora biti stalna i definirana pojava što nepotizam u Hrvatskoj svakako jest. Kada sam 2012. dao prijedlog, kolege su mi rekli neka pričekam malo, jer se vlast tek nedavno promijenila. Sada, pred izbore možemo konačno potvrditi, da bez obzira na vlast, od 1990. pa do danas, nepotizam je trajna, ustaljena i vrlo dobro rodbinski definirana pojava prilikom zapošljavanja, pogotovo u javnom sektoru. Za razliku od kriminalnih radnji, nepotizam ne oscilira svake četiri godine - objasnio je Šlaus.

Akademik Ivo Šlaus za kraj nam je najavio kako neće stati samo na nepotizmu, jer Hrvatska ima još konstanti za ponuditi, pa će tako već sljedeće godine dati prijedlog da se među fizikalne konstante uvrsti i fašizam, turbo fork, malograđanština i Zdravko Mamić.

- Hrvatska jest možda mala zemlja, ali može dati veliki doprinos znanosti. Zašto da stanemo samo na Nikoli Tesli, Penkali ili Faustu Vrančiću kad imamo toliko toga za ponuditi - za kraj nam je ponosno konstatirao Šlaus.

Fotografija
Wikimedia Commons/Images Money

Facebook komentari