HBT-frågor i Sveriges internationella utvecklingsarbete

0
Rate this post

Vlada uvelike dijeli stav Martina Andreassona o važnosti povećanja znanja o LGBT osobama, tj. uvjetima homoseksualaca, biseksualaca i transrodnih osoba @ te o poveznicama s promicanjem poštivanja ljudskih prava u razvojnoj suradnji. Švedska je dugo bila jedna od zemalja koje su najviše pokretale u pogledu LGBT pitanja i uživanja ljudskih prava LGBT osoba. Vlada se ovim pitanjima bavila i u kontekstu UN-a @, prije svega u Povjerenstvu UN-a za ljudska prava @ iu okviru globalnog razvoja. Švedsku politiku globalnog razvoja karakterizira jasna perspektiva prava koja uključuje demokraciju i načela nediskriminacije i jednake vrijednosti svih ljudi, kao i perspektivu siromašnih na razvoj. Cilj politike pravednog i održivog globalnog razvoja mora se naravno odnositi na sve, bez obzira na spol, dob, nacionalnu, vjersku ili etničku pripadnost, seksualnu orijentaciju ili invaliditet.

Rad na promicanju uživanja ljudskih prava LGBT osoba i poboljšanju njihovih životnih uvjeta, kao i jačanju njihovog položaja, zanemaren je u razvojnoj suradnji, unatoč tome što su pitanja uključena u naše razgovore sa zemljama primateljima, organizacijama i drugim donatorima. Vladina svijest o tome potaknula je Sidu zadatak da provede studiju i izradi izvješće o rješavanju LGBT pitanja u međunarodnoj razvojnoj suradnji Švedske.

Rad na studiji pomno prati Ministarstvo vanjskih poslova

Studij je jedinstven i privukao je veliku pozornost na međunarodnoj i nacionalnoj razini. Izvješće je dostavljeno Ministarstvu vanjskih poslova u studenom 2005. i predstavljeno na seminaru u Jedinici za globalni razvoj Ministarstva vanjskih poslova 12. prosinca 2005. za djelatnike Side i Ministarstva vanjskih poslova, kao i za niz istraživača i predstavnika brojnih nevladinih organizacija.

Rezultati studije odražavaju se u novoj međunarodnoj politici Švedske za seksualno i reproduktivno zdravlje i prava (SRHR), koju je usvojila vlada u prosincu 2005. godine. Politika opisuje vladine pozicije i strateška područja za ovaj rad. Seksualna i reproduktivna prava su univerzalna i jednako uživanje tih prava za sva ljudska bića važan je dio rada na borbi protiv siromaštva, ispunjavanju Milenijskih razvojnih ciljeva UN-a, promicanju razvoja kao i sigurnosti pojedinaca i naroda. U politici SRHR-a, povećan fokus na situaciju homoseksualnih, biseksualnih i transrodnih osoba i ljudska prava jedno je od strateških područja rada. Politika jasno kaže da (1) Švedska mora povećati svoju kompetenciju u vezi sa seksualnom orijentacijom i rodnim identitetima u švedskom međunarodnom radu i (2) Švedska mora nastaviti raditi na osiguravanju da se diskriminacija LGBT osoba prepozna kao kršenje ljudskih prava.

U pismu propisa za 2006. godinu u vezi sa Sidom, tijelo je ovlašteno da aktivno prati LGBT studiju i njezine rezultate i preporuke. Među ostalim, Sida će izvijestiti o mjerama usmjerenim na suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja, uključujući nasilje nad LGBT osobama. Sida će do 1. rujna 2006

Ministarstvo vanjskih poslova dostavlja akcijski plan za nastavak studije

Sida također mora izvijestiti o tome kako se rad na pitanjima seksualne orijentacije i rodnog identiteta treba konkretizirati u razvojnoj suradnji, uključujući inicijative za podizanje znanja i razvoj kompetencija.

U sklopu rada na povećanju kompetencije o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu u međunarodnom radu Švedske, Vlada, putem Stručne skupine za razvojna pitanja, EGDI, namjerava organizirati međunarodni seminar u Stockholmu 6. travnja 2006. o seksualnim pravima i razvoju za osoblje u Vladinim uredima i Sida.za istraživače i predstavnike nevladinih organizacija.

Uvjeravam Martina Andreassona da ću se nastaviti baviti pitanjem poštivanja ljudskih prava i nediskriminacije LGBT osoba i vrlo pomno pratiti razvoj događaja u ovom području.

 

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime