Hrast koalirao sa hdz om

0
Rate this post

Koža je najveći organ u našem tijelu, dostiže 16% svoje težine u odraslih i prostire se do 1,8 četvornih metara, a čak i ako je većina nas ne smatra takvom, ona ima funkcije i važnost. kao i ostale komponente naš organizam

Izraz epitel potječe od grčkog “epi” (gore) i “tele” (papila, izbočina); epitel sluznice tada je korišten za označavanje, osim epiderme, svih membrana koje prekrivaju šupljine različitih organa.

Epiderma i njene karakteristike

Koža Govoreći konkretno o epidermi, odnosno tkivu koje prekriva vanjsku stranu našeg tijela, možemo reći da se sastoji od tri sloja: epiderme, dermisa i hipoderme. Najudaljeniji sloj se sastoji od stanica koje su usko povezane jedna s drugom, bez vaskularizacije i inervacije i prima informacije i hranu iz temeljnog tkiva, koje izgleda kao um između dva dijela, kao i epiderma je ruka.

Stanice koje čine epidermu nisu sve iste, da bismo pojednostavili možemo reći da iz dubine prema van svjedočimo rađanju tkiva (mladih bazalnih stanica), a zatim idemo prema starenju u gornjim slojevima.

Različiti slojevi stoga odgovaraju životu epiderme: rođenje, rast i zrelost. Posljednji sloj, stratum corneum, stoga je zaštitna ovojnica, sprječava dehidraciju, štiti od patogenih mikroorganizama, UV zračenja, ali se zapravo sastoji od mrtvih stanica koje se postupno ljušte i napuštaju naše tijelo.

  1. U dermisu i hipodermi, osim živčanih završetaka i krvnih žila, nalaze se i privjesci kože (kosa, nokti i žlijezde izlučivanja) te krvne žile, što je čini aktivnim dijelom kože.
  2. Od temeljne važnosti u ovom sloju tkanine je prisutnost kolagenih vlakana, vlakana koja su protagonisti elastičnosti, veće ili manje hidratacije i turgora kože.
  3. Smanjenje količine kolagena događa se na fiziološki način s vremenom, ali na njega mogu utjecati i drugi čimbenici, prije svega nepravilan način života.
  4. Pušenje je jedan od glavnih čimbenika, pretjerana tjelesna aktivnost kao i pretjerano izlaganje UV zračenju.
  5. Druga važna komponenta ove tkanine je hijaluronska kiselina, čija proizvodnja doseže svoj maksimum oko tridesete godine života, a zatim se s vremenom smanjuje.
  6. U suradnji s kolagenom daje koži karakteristike otpornosti i zadržavanja oblika; njegov nedostatak uzrokuje slabljenje i stvaranje bora te gubitak tonusa

U hipodermi nalazimo vaskularnu mrežu koja hrani gornji sloj (kožu) i također služi za održavanje tjelesne temperature kroz mehanizam termoregulacije. Inervaciju kože čini mreža vlakana koja joj omogućuje da funkcionira i kao osjetilni organ.

Različita pigmentacija kože pri rođenju ovisi i o broju stanica koje su sposobne proizvesti sam pigment (melanin), ali prije svega o sposobnosti ovih stanica da se agregiraju u mreže različitog sastava.

To znači da postoje razlike u pigmentaciji čak i unutar iste obiteljske jedinice

To znači da postoje razlike u pigmentaciji čak i unutar iste obiteljske jediniceProizvodnja melanina koja se javlja tijekom izlaganja ultraljubičastim zrakama je odgovor koji tijelo provodi kako bi zaštitilo staničnu DNK od slobodnih radikala i starenja. Zato se nikada ne bismo smjeli izlagati suncu bez adekvatne zaštite za svoj fototip, i to u satima kada je zračenje najjače.

Dugoročno, ove navike mogu dovesti do bora i starenja kože, ali i do povećanog rizika od razvoja tumora.

Također možemo reći da se koža, koja pokriva različite dijelove tijela, sastoji od različitog broja stanica. Obično ima 6-8 slojeva stanica, u tabanu i na dlanu dosežu do nekoliko desetaka kako bi mogli izdržati trošenje kojem su podvrgnuti.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime