Znanje iz srca i uma

0
Rate this post

“Slušajte starije, jer su mudriji!” – koje dijete ne poznaje takve preporuke? Dešava se da “stariji” imaju “mudriji” pogled na svaku stvar. Od pitanja pravog izbora odjeće za sanke do izbora studija, životnog partnera, stana, predsjedničkog kandidata… Da li mudrost zaista ide ruku pod ruku s godinama?

Starcima se od davnina pripisivala mudrost, a slavni rimski govornik Seneka smatrao je da je davanje savjeta djeci i unucima najveća prednost jeseni života. Savremeni istraživači priznaju da stariji imaju posebnu ulogu u dijeljenju znanja i životne mudrosti s mlađima, ali se i pitaju da li mudrost zaista dolazi iz godina. Ili su joj možda presudna neka iskustva koja je lakše steći kada živite duže?

Bolje bez stereotipa

Prva je to istražila dr. Vivian Clayton, klinički psiholog specijaliziran za gerijatrijsku neuropsihologiju. „Moj otac je bio godina babe i dede mojih prijatelja. Preživeo je bombardovanje Londona tokom Drugog svetskog rata. Tamo se brinuo za svoju majku na samrti – previše bolesnu da bi mogao da siđe u sklonište. Bio je vrlo skroman čovjek, svjestan svojih ograničenja.

Uvijek prije nego što se odluči, prvo je razmatrao opcije. Istovremeno je znao za koji slučaj je potrebna brza reakcija, a za koji smireno razmišljanje – kaže on. Druga značajna osoba za istraživača bila je baka po majci, koje se prisjetila u jednom od intervjua: „U njoj ste mogli vidjeti samo jednostavnu ženu, ali ja sam tu jednostavnost doživljavala kao znak zadovoljstva životom. Zanimljivo, moja baka, koja je završila osnovnu školu, bila je najvažnija osoba u našoj velikoj porodici i njoj smo se obraćali u teškim trenucima.”

Mudrost može učiniti život smislenim i sadržajnim, a svako iskustvo može dobiti vrijednost – sve dok se na njega gleda u smislu postignuća, a ne neuspjeha, kako smatraju razvojni psiholozi. Njihova zapažanja potvrdila je studija negativnih stereotipa o starosti koju je proveo prof. Ellen Langer, socijalni psiholog na Harvardu.

Ključ za budućnost

Gerontološki psiholozi ukazuju da iako mudrost nije očigledan proizvod starosti, dostizanje poodmakle godine povećava šanse za stjecanje različitih životnih iskustava i postizanje emocionalne zrelosti i fleksibilnosti. A ako neko sebe smatra mudrim, vjerovatno nije. Kao što je poljski filozof i etičar Tadeusz Kotarbiński govorio: “Mudrost ne vjeruje samoj sebi, glupost sama sebi daje zasluge bez granica.”

Savremeni istraživači takođe ističu da su osobine mudrih ljudi, prije svega, skromnost, strpljivost i pažnja prema drugima. Međutim, rezervišu da je teško “izmjeriti” mudrost. Prof. Robert J. Sternberg, bivši predsjednik Američkog udruženja psihologa, priznaje da je mudrost “široka i zamršena”, ali da je mudrost vrijedna proučavanja jer je “od suštinskog značaja za budućnost društva”.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime