Impressum

0
Rate this post

“Pretilost predstavlja jednu od najvećih opasnosti za zdravlje i dobrobit našeg društva i stalno raste – objašnjava Paolo Sbraccia, predsjednik Talijanskog društva za pretilost (SIO) i talijanski predstavnik EASO-a – U nekim europskim zemljama šest od deset osoba klasificirano je kao pretilo ili prekomjerno tjelesno;

Očekuje se da će taj udio utjecati na devet od deset osoba do 2030. godine. Unatoč tome, čini se da mnogi nemaju pravu percepciju ozbiljnih posljedica povezanih s pretilošću.

Situacija u Italiji

U Italiji – gdje je istraživanje uključivalo reprezentativan uzorak od više od 2000 odraslih osoba različitog spola, dobi i podrijetla – pojavio se scenarij vezan za pretilost koji izaziva veliko zanimanje: u usporedbi s ispitanicima iz drugih zemalja, Talijani rjeđe podcjenjuju svoje tjelesne težine, ali krivo teže podcjenjuju povezane opasnosti.

Što se tiče percepcije, polovica (50%) ispitanih Talijana smatra da je njihova težina normalna, dok 42% smatra da imaju višak kilograma. Oko 10% onih koji sebe opisuju kao zdrave zapravo ima prekomjernu težinu; dok je 18% onih koji sebe opisuju kao pretile pretilo. S druge strane, 18% onih koji sebe opisuju kao pretile su zapravo normalne tjelesne težine.

U usporedbi s drugim zemljama, Talijani češće identificiraju pretilost kao bolest: 62% ispitanika je svjesno toga, u usporedbi s europskim prosjekom od 46%; svijest je veća među ženama (69%) nego među muškarcima (53%) i među mladima, mlađima od 35 godina (69%) u odnosu na 56% starijih od 55 godina.

Koji su uzroci pretilosti?

  1. Za 67% glavni uzrok je neuravnotežena prehrana, a slijedi 61% koji smatra da je pretilost uzrokovana neprikladnim načinom života.
  2. Nadalje, uvjerenje da stres također može doprinijeti nastanku pretilosti (za 60% žena naspram 47% muškaraca) je čisto žensko.
  3. To se nastavlja s 44% ispitanika, opisujući pretilost kao psihološki poremećaj (u usporedbi s 36% europskog prosjeka) ili kao genetski poremećaj (41%).

Koji su, prema Talijanima, najveći zdravstveni rizici?

Po ovom pitanju odgovori Talijana gotovo su podjednako podijeljeni između pretilosti (51%) i pušenja (49%). Muškarci češće navode pušenje kao veliki zdravstveni rizik (58% prema 42%), dok žene smatraju da je pretilost opasnija (55% naspram 45%). Nadalje, žene su svjesnije rizika povezanih s pretilošću, uključujući dijabetes (73% naspram 66% muškaraca) i depresiju (59% naspram 43%). Gotovo nitko (14%) ne ukazuje na rak kao na zdravstvenu komplikaciju povezanu s pretilošću.

Kako se liječi pretilost?

U Italiji se na pretilost gleda gotovo isključivo (za 90% ispitanika) kao na stanje koje zahtijeva specijaliziranu skrb. 65% ispitanika smatra da su droge indicirana protumjera, naspram 22% europskog prosjeka; osim toga, 48% bi razmotrilo hipotezu o operaciji (48% naspram 36% općeg prosjeka).

Taj postotak raste među ispitanicima u dobi od 35 do 54 godine (56%). Konačno, 33% smatra da je uravnotežena prehrana najbolji tretman za blage oblike pretilosti, dok samo četvrtina (25%) navodi operaciju kao najučinkovitiji lijek.

Kako se liječi pretilost“Općenito – rekao je Ferruccio Santini, član SICOB-a (Talijanskog društva za kirurgiju pretilosti) i talijanski predstavnik EASO-a – rezultati istraživanja ukazuju na ispravnu percepciju Talijana o rješenjima za borbu protiv pretilosti, koja se smatra patološkim stanjem koje zahtijeva ciljano terapijskih intervencija i to nužno uključuje Nacionalnu zdravstvenu službu.

  • Važno je da velika većina ispitanika prepoznaje promjene načina života kao nezamjenjiv kamen temeljac u terapijskom pristupu pretilosti, ali je jednako relevantno i kako je primjena energičnijih kurativnih intervencija prihvaćena za najteže i otpornije oblike pretilosti.
  • Barijatrijska kirurgija danas predstavlja rješenje dokazane učinkovitosti, s jasno povoljnim omjerom rizika i koristi, kada se primjenjuje uz prave indikacije i u prikladnim strukturama.
Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime