Lika se pripaja ceskoj

0
Rate this post
  • Briga o dječjim zubima: evo odgovora na 10 najčešće postavljanih pitanja mama i tata
  • Briga o dječjim mliječnim zubima neophodna je za zdrav i lijep osmijeh čak i u odrasloj dobi.

Ali kako osigurati da vaš mališan odrasta sa zdravim zubima?

Mnoge su sumnje i brige koje muče roditelje.

U prethodnom članku saželi smo najvažnije stvari koje treba znati o primarnoj denticiji u kratkom vodiču.

Danas ćemo ipak dati brzi odgovor na 10 najčešće postavljanih pitanja majki i očeva o tome kako njegovati zube svoje djece.

Započnimo!

Kada prvi put posjetiti stomatologa?

Već u prvoj godini života možete otići svom provjerenom stomatologu koji će vam dati sve informacije i povratne informacije koje su vam potrebne za pravilnu brigu o oralnoj higijeni vašeg mališana.

No, prema dobi od dvije godine, čak i ako nema vidljivih problema, preporučljivo je obaviti prvi posjet djeteta stomatologu kako bi se provjerilo da li razvoj primarne denticije teče ispravno i kako bi se problemi rano uklonili.

I zapamtite: nakon prvog posjeta važno je provoditi periodične kontrole (jedan ili dva godišnje) radi praćenja zdravlja zubi.

Kako izbjeći strah od zubara kod djece?

Prije svega, bolje je odabrati stručnjaka specijaliziranog za njegu dječjih zuba (pedodonta), koji će zasigurno znati koristiti specifičan, delikatan i sveobuhvatan pristup.

S djetetom razgovarate o stomatologu kao o prijateljskoj figuri, ne uznemiravajte ga prenoseći svoje tjeskobe i strahove i prije svega nikada ne koristite termin kod stomatologa kao malu prijetnju (poput: „Odvest ću te zubaru ako ne završiš večeru!”).

  1. Također zapamtite da, ako je prvi posjet djeteta stomatologu jednostavna preventivna kontrola i ako se provodi bez boli i smetnji, lakše je ovaj prvi susret (i općenito susret sa stomatologom) učiniti ugodnim iskustvom a ne traumatično za malenog.
  2. Za više informacija o ovoj temi preporučamo naš “Praktični vodič za prvi posjet djece stomatologu”.

Kako ublažiti nelagodu povezanu s pojavom zuba?

Kada će zub izaći, dijete može osjetiti nelagodu zbog zuba koji pri guranju upali zubno meso. Kako biste ublažili nelagodu i smirili mališana, desni možete masirati sterilnom gazom namočenom u vodu ili mu dati masažere za žvakanje ili posebne grube gumene igračke koje sadrže rashladnu tekućinu (zato se čuvaju u zamrzivaču).

Ali zapamtite da najučinkovitiji lijek ostaje maženje mame i tate.

Kako ublažiti nelagodu povezanu s pojavom zubaKada početi prati zube svojoj bebi?

  1. Kako biste spriječili nastanak plaka i karijesa, potrebno je odmah voditi brigu o dječjoj oralnoj higijeni.
  2. Dok se ne pojave prvi zubi, jednostavno očistite desni nakon svakog hranjenja blago navlaženom sterilnom gazom.
  3. Međutim, kada se pojave prvi zubi, morate početi prati zube dječjom četkicom s mekim vlaknima i malo vode.
  4. Od dvije godine starosti dodat će se korištenje paste za zube za djecu koja sadrži fluor.

Mali savjet: koristite igračke, pjesmice, četkice za zube s likovima iz crtića i sve što vam padne na pamet kako bi vrijeme za oralnu higijenu djetetu postalo ugodna i zabavna navika.

Kako spriječiti karijes kod djece?

Svakodnevna oralna higijena i pravilna prehrana svakako su parole.Pobrinite se da vaše dijete temeljito pere zube tri puta dnevno, osobito nakon glavnih obroka i prije spavanja, te mu pomozite da mu usta održavaju čistima koncem i vodicom za ispiranje usta. Ne zaboravite promijeniti četkicu za zube najmanje tri puta godišnje.

Obratite pažnju na prehranu. Izbjegavajte prekomjerno slatku hranu i piće, bombone, grickalice i bijelo brašno, umjesto toga dajte prednost integralnom brašnu, voću, povrću i puno vode.

  1. Koristit će ne samo njegovi zubi, već i njegovo cjelokupno zdravlje!
  2. U kojoj dobi se uređaj smije staviti djeci?

Male okluzije, iskrivljeni zubi, preklapanja ili s previše prostora, nikada se ne smiju korigirati do rasta i razvoja zuba lica, maksilarnog zuba.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime