Skandalozno: U pakiranju mlijeka od litre pronašli su mlijeko!

0

Sadržaj

Rate this post

Kako su Hrvati iz tetrapaka s natpisom “Mlijeko” koristili mješavinu vode, bijele boje, svinjske masti i aditiva E 1526, nekoliko potrošača imalo je alergiju na pravo mlijeko, pa je sveučilišna bolnica ovih dana potpuno zakrčena.

  • Autor Ivan Prlić – Prle objavljen 10. veljače 2013
  • Klasifikacija Kultura, Najnovije, VIJESTI, Klizač
  • Oznake: aflatoksin, alergija, mlijeko, voda

Ukko-wc/ Wikimedia Commons

Zagreb – Kako bi spriječili, a i zaštitili kupce, Ministarstvo poljoprivrede danas je objavilo da s tržišta povlači ambalažu od jedne litre mliječnih proizvoda. Proizvodi se izbacuju zbog sumnje na povećane koncentracije mlijeka koje kod hrvatskih potrošača može izazvati ozbiljne alergijske reakcije zbog netolerancije na laktozu, kao što uvid u račun za liječenje alergija može izazvati PTSP.

Cijela Hrvatska je u panici, traže se opisi, prozivaju se odgovorni, plaču nad poprskanim mlijekom. Ipak, jedno se pitanje ustrajno izdvaja kao jedno od najvažnijih: kako je, dovraga, uopće izvedivo locirati mlijeko u planu za mlijeko?!

Rješenje nam je pokušao ponuditi Darko Čepić, glasnogovornik Hrvatske udruge mliječnih tržišta.

Svako tržište ima različite zahtjeve za pojedinostima. Jedna od najvažnijih stvari za Hrvate je da je mlijeko jeftino. Zato je mlijeko za hrvatsko tržište zapravo kombinacija vode, bijele nijanse, svinjske masti i također aditiva E 1526. U BiH ovu mješavinu aromatiziramo aflatoksinom M1, a pravo mlijeko šaljemo i na tržište EU. Dogodila se pogreška. Plovila su bila samo u nedoumici, pa je ona namijenjena EU našla na hrvatskom tržištu.

Šira javnost ogorčena je neuspjehom mliječnog sektora te traži uvođenje dodatnih strožih ocjena mlijeka, ali i mliječnih proizvoda.

Nema potrebe za dodatnim higijenskim procjenama jer sadašnje očito rade izvrsno. Ove godine uočena je samo jedna abnormalnost kod mliječnih proizvoda. Ne zahtijevamo dodatno opterećenje države u ovim kriznim vremenima, bolje je taj novac preusmjeriti u investicije – ustvrdio je Čepić.

U zapisniku ministarstva također se navodi da se konzerve tajvanske tune koje su krajem listopada 2014. izvađene s tržnice još jednom povlače s tržnice, no ovaj put će sigurno biti i oštećene. Potpuno nove zalihe tune sigurno će se kupovati od istog tajvanskog proizvođača jer je najjeftinija.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime