Šokantno: U mlijeku s hrvatskih farmi nađeno konjsko meso

0

Sadržaj

Rate this post

Najnovije analize mlijeka s polica hrvatskih trgovina zapravo su pokazale postojanje konjskog mesa u velikim količinama, iako proizvođač tvrdi da je riječ o čistom goveđem mlijeku.

  • Autor Vlado Lucić objavljen 19. veljače 2013
  • Kategorija Hrvatska, Najnovije, VIJESTI, Slider
  • Oznake: afera, aflatoksin, konjski, meso, mlijeko

Wikimedia Commons

Đakovo – Nakon što je dio mliječnih proizvoda povučen iz prodaje zbog prisutnosti kancerogenog aflatoksina, nedavno je istraživanje pokazalo da svježe mlijeko s hrvatskih rančeva sadrži veliku količinu ovčijeg mesa.

DNK konja nalazi se u gotovo svim uzorcima mlijeka, a negdje ga ima više od 50 posto.

Počeli smo sumnjati nakon što nam je starija djevojka donijela pakiranje po litri nepovratnog mlijeka u kojem je otkrila mesni odrezak. U početku smo pretpostavili da se u mlijeku najčešće pojavljuje govedina, a kasnije smo otkrili da ima DNK odraslog konja – objasnio je dr. veterinar. med. Ivan Baras s Državnog toksikološkog zavoda.

Iako primjerci mlijeka potječu s hrvatskih rančeva, procjena je pokazala da konjsko meso potječe iz susjedne Srbije, složeni su istraživači.

U početku smo mislili da se radi o rezidencijalnim kopitarima, no onda smo otkrili da DNK zavojnica ima tri zavojnice, a to se odnosi isključivo na rezidencijalne životinje iz granične, ali i prijateljske Srbije – zaključio je Baras.

Nitko još nije odgovorio kako je konjsko meso iz obližnje države premotano u kućno mlijeko, ali savezne vlade obiju država napominju da nema razloga za strah jer je meso konja zdravo i uravnoteženo za ljude. Građani su i dalje uplašeni jer još nema službene potvrde je li i konjsko meso, koje čini 50 mlijeka s regala, također zaraženo aflatoksinom.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime