vlada na celu s radimirom cacicem vodi hrvatsku u bolje sutra

0
Rate this post

Postoje neki koji se, uz vrlo posebne istrage, mogu uloviti; drugi koji su puno bolje skriveni, toliko da se o njihovom postojanju malo zna, ako ne i poriče.

Kronična tiha upala

Svi znamo da sustavno previše jedete debljaju se, posebno kada su u pitanju slatkiši i ugljikohidrati.

  • Postoje razlozi koji su mnogo manje poznati, kao što su:
  • crijevne upale (često zbog netolerancije na hranu, prisutnosti u crijevima bakterija, gljivica poput kandide, parazita itd.);
    celulit;
  • višak masnoće.

Sve su to situacije koje stvaraju stanje upale u tijelu. Nažalost, to su vrlo suptilni problemi: uzrokuju mnoge poremećaje čak i ako upala nije takva da bi se mogla identificirati rutinskim kliničkim pregledima; za njihovo identificiranje potrebna su vrlo ciljana klinička ispitivanja.

Među tegobama su pretilost i prekomjerna tjelesna težina. Kako je to moguće? Upala oštećuje sustav koji održava našu težinu konstantnom: hormon koji smanjuje apetit više se ne proizvodi dovoljno kada tijelo ne treba drugu hranu; potrošnja energije se ne povećava za održavanje tjelesne temperature.

Te funkcije obavlja leptin, hormon koji je pod velikim utjecajem upale: što je potonji važniji, manje je u stanju smanjiti glad i sagorijevati šećere.Onima koji ne mogu smršaviti dijetom koja se temelji na glikemijskom indeksu savjetuje se istraživanje ovih čimbenika upale.

Ako se pronađu, svaki se treba na odgovarajući način liječiti. Što ako je ishod ovih istraga negativan? Postoje i drugi mogući uzroci: istraživanje se mora nastaviti. Konkretno, postoji jedan, o kojem ću kasnije govoriti, „najskriveniji neprijatelj“, neuhvatljiviji i podmukliji od ostalih: rijetko se o tome razmišlja; umjesto toga prilično je česta i često je uzrok mnogih neuspjeha i patnji.

Usporen metabolizam štitnjače (funkcionalni hipotireoza)

Dok se primarna hipotireoza može dijagnosticirati prilično uobičajenim kliničkim ispitivanjima, isto ne vrijedi za funkcionalnu hipotireozu.Međutim, ovaj faktor ostavlja tragove koji olakšavaju njegovo otkrivanje: bazalnu temperaturu, krvni tlak i oblik tijela.

Za prva dva, ovo su jednostavni testovi, koje možete napraviti sami čak i kod kuće. Što se tiče oblika, u prisutnosti ove neravnoteže lako je pronaći povećanje težine u nogama i stražnjici: dobro poznata “kruška” konformacija.

Usporen metabolizam štitnjače (funkcionalni hipotireoza)O funkcionalnoj hipotireozi govorimo kada je štitnjača zdrava, proizvodi svoje hormone u pravoj količini; ali ovi teško ispunjavaju svoje funkcije.

Uzroci su:

1) nutritivni nedostaci vitamina (A i D) i minerala (željezo, selen, cink, bakar i mangan);

2) nedostatak kortizola;

3) višak kortizola;

4) problemi u receptorima genetskog porijekla i onečišćenja okoliša.

Ovo je još jedan čimbenik koji utječe na dosta ljudi. Često prolazi nezapaženo jer je to više funkcionalni problem nego patologija.

Zapravo, u većini slučajeva rezultati dobivenih vrijednosti štitnjače uobičajenim kliničkim pretragama su normalni. To se događa kada je štitnjača u redu; ali proizvedeni hormoni ne rade kako bi trebali zbog tjelesne proizvodnje kortizola.

Dopustite mi sada da navedem trivijalan primjer koji vam može pomoći u razumijevanju ovog koncepta: zamislite vinograd koji daje izvrsno grožđe; s tim seljak proizvodi dobro vino. Svi oni koji ga piju hvale ga, a ako popiju malo previše, postaju pripiti. Međutim, dolazi još jedan farmer koji ga iz inata zalijeva.

  1. Pa oni koji piju to vino kažu da nije dobro, možda se ljute na one koji su im ga prodali: mogu ga popiti da pukne, ali neće se ni razveseliti.
  2. Je li vinograd (štitnjača) bio bolestan? NE.
  3. Možda vino proizvedeno od tog grožđa (hormoni koje proizvodi štitnjača) nije bilo dobro? NE.
  4. Pa je li kriva dodana voda? DA.

U stvarnosti, razvodnjeno vino je poput lošeg vina napravljenog od grožđa iz vinograda koji je uzeo previše vode u krivo vrijeme.Tako hormoni zdrave štitnjače, u prisutnosti kortizola, rade kao da štitnjača ima problema: učinci su gotovo identični onima koji se javljaju u primarnoj hipotireozi.

Pitanje je: kako se proizvodi kortizol? Javlja se kada ste pod stresom; zapravo se naziva i “hormonom stresa”.Višak stresa, a time i kortizola, uzrokuje usporavanje transformacije neaktivnog oblika glavnog hormona štitnjače – T4 – u aktivni oblik – T3.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime