Vlada predlaze osobne prikljucke za bioloski plin

0
Rate this post

Osim toga, umor nadbubrežnih žlijezda doprinosi “funkcionalnoj” hipotireozi, odnosno kada se hormoni proizvode, ali ne rade kako bi trebali. Činjenica je da ne postoji prag stresa koji je isti za sve: isti događaj jedna osoba može doživjeti kao katastrofalan, a drugu ostaviti ravnodušnom.

I kako se to može objasniti? Ovisi o unutarnjem blagostanju.

 • Što je niži spokoj uma i odsutnost ostataka trauma i mikrotrauma iz prošlosti, lakše je doći do stresa.
 • Ako želite, možete napraviti sljedeća dva testa:
 • Test bazalne temperature i krvnog tlaka
 • Test psihofizičke dobrobiti
 • Stres

Stres je engleska riječ koja znači napor, napetost. U medicini i psihologiji to se odnosi na određeno stanje: ono u kojem se organizam nalazi suočen s opasnostima i poteškoćama koje se doživljavaju kao prijetnje njegovoj normalnoj psiho-fizičkoj ravnoteži.

U stvarnosti, život je, po definiciji, slijed stresa zbog jednostavne činjenice da je “život kretanje”. To znači da smo stalno izloženi promjenama.To od nas zahtijeva, kako bismo pronašli svoju ravnotežu, manje ili više teške i važne napore prilagodbe.

Očito se sve promjene ne doživljavaju kao prijeteće: sve ovisi o individualnoj procjeni njih na temelju njihove potencijalne opasnosti i sposobnosti da se s njima nosi. Događaji/situacije koje se prepoznaju kao potencijalne prijetnje nazivaju se stresori (stresori).

Stresori mogu biti i fizički i psihički.

Fizički stresori su:

 1. intenzivna ili dugotrajna fizička bol;
 2. ekstremna vrućina ili hladnoća;
 3. trauma ili zlostavljanje;
 4. infekcije i upalni procesi.

Oni su psihički stresori:

 1. strah;
 2. osjećaj poraza;
 3. poniženje;
 4. razočaranje;
 5. ekstremna radost.

Zanimljivo je da mozak ne razlikuje stvarne prijetnje i mentalne prijetnje (mislite ili zamislite): on uvijek izvodi “reakciju borba / bijeg” koju je opisao Walter Cannon 1920. U stvari, u nekim slučajevima, strah od ispitivanje u školi može izazvati istu reakciju kao što bi to bio pogled na ljutitog vuka.

Stresori mogu biti i fizički i psihički.Ovu reakciju pokreće hipotalamus, posebno amigdala, koja igra veliku ulogu u smislu individualnih emocija.

Kada smo pod bilo kakvim stresom, hipotalamus signalizira potrebu za ulaskom u “borba / bijeg” mod. I tako počinje lanac reakcija koje generiraju proizvodnju kortizola, adrenalina i noradrenalina.

Ovi hormoni uzrokuju fiziološke promjene koje svi doživljavamo u trenucima opasnosti i poteškoća:

 1. disanje se ubrzava;
 2. krv se preusmjerava na mišiće cijelog tijela koji su napeti, spremni za trku i borbu ili se
 3. zjenice šire;
 4. svjesnost se pojačava;
 5. vid se izoštrava;
 6. otkucaji srca se ubrzavaju;
 7. percepcija boli se smanjuje;
 8. imunološki sustav se više aktivira;
 9. okolina se kontrolira kako ne bi bila iznenađena neprijateljem.

Te stresne reakcije prisutne su kod svakog pojedinca: genetske su jer su osmišljene za opstanak vrste. No stresne situacije nisu sve iste, niti se sve doživljavaju na isti način: utjecaj koji će imati na osobu ovisi o trajanju, intenzitetu i individualnom psihofizičkom stanju.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime