Na primjer, pogledajmo navedene slučajeve

0
Rate this post

Bilo mu je jasno da je vijest o očevoj smrti dok je blaženo sisao mlijeko za njega bila slom njegova svijeta: nikada nije pronašao grudi i toplinu majčinog tijela; od tada je disao bol i tugu; patio je zbog svoje nesposobnosti da se majka osjeća bolje, čak se uvjerio da je on uzrok njegove nesreće.

Shvatio je da je od trenutka očeve iznenadne smrti živio s Damoklovim mačem na glavi: blagostanje ne traje, iznenada stiže nepopravljiva tragedija; jedina stvar je učiniti sve da to izbjegnemo ili, barem, biti spreman zaustaviti.

Osjećao je puno suosjećanja prema svojoj majci: s bolom je zaključio da je njezina nesposobnost da prevlada traumu također pridonijela uništenju njegovog života.

Čim je završio s ovim bolnim razmišljanjem, pogledao me ravno u oči s čuđenjem na licu i rekao: “Ali ja ne štitim svoju obitelj!”

Doista, uništavam živote svoje djece i svoje žene.

Razumio je njezino nezadovoljstvo i nezadovoljstvo, cijenio je njezino strpljenje i ljubav koja joj je omogućila da to izdrži do tog trenutka. Razumio je i zahtjeve svoje djece, te me dočekao uvjeren da na ta vrata izlazi novi čovjek, novi otac i novi muž.

NEPRIJATELJ broj 1 ZA IZVRSNOST, SKRIV I PODZEMLJE

  • U ovom trenutku je lako da ste već pogodili koji je neprijatelj broj jedan.
  • U stvarnosti, ne radi se samo o pretilim osobama ili ljudima s prekomjernom tjelesnom težinom, nego o svima nama.

To su ishodi mikrotrauma iz djetinjstva, odnosno tipa identiteta koji gradimo za sebe i relativnih strategija preživljavanja s kojima, općenito, živimo do kraja života. Govorim o “aberantnim infantilnim adaptacijama”.

Prevladavanje svake traume, ili mikrotraume, ostavlja trag, odnosno prilagodbu, kako u fizičkom tako i u umu.

Postoji primjer, u javnom prostoru, koji svjedoči o bliskoj povezanosti tijela, uma i emocija: pognuto i pognuto držanje depresivnog, izraz njegovih samozatajnih emocija i njegovih ideja prožetih pesimizmom.

  • Prilagodbe napravljene u djetinjstvu ovise i o genetskoj obdarenosti i o granicama i posebnostima mozga dojenčadi.
  • Budući da djeca ne poznaju polumjere, broj izbora koje imaju za prevladavanje traume svodi se na dva (infantilni dualizam).

Izbor između njih djelomično ovisi o okolišu

Prekomjerna tjelesna težina i pretilost stanja su obilježena prekomjernim nakupljanjem tjelesne masti, što može uzrokovati ozbiljne štete po zdravlje. Oni su u većini slučajeva uzrokovani nepravilnim životnim stilom: s jedne strane, pogrešnom visokokaloričnom prehranom, a s druge strane smanjenim utroškom energije zbog tjelesne neaktivnosti. Pretilost je stoga stanje koje se može spriječiti.

  • Izbor između njih djelomično ovisi o okolišuRazlika između prekomjerne težine i pretilosti leži u korištenju mjerne sheme koja nosi naziv BMI (Body Mass Index), tj.
  • Indeks tjelesne mase (BMI), koji izračunava postotak tjelesne masti u odnosu na visinu pojedinca.

Dobiva se dijeljenjem težine (izražene u kg) s kvadratom visine (izražene u metrima).
BMI je indeks koji se široko koristi, čak i ako daje nepotpune informacije (npr. ne daje informacije o raspodjeli masti u tijelu i ne pravi razliku između masne mase i nemasne mase).

Definicije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su:

  1. prekomjerna težina = BMI od 25 do 29,99 ili više
  2. pretilost = BMI jednak ili veći od 30.
Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime