Pasivna agresija

0
Rate this post

Pretilost je jedan od najvećih javnozdravstvenih problema u cijelom svijetu

Prevalencija pretilosti je u stalnom i zabrinjavajućem porastu, ne samo u zapadnim zemljama nego iu zemljama s niskim srednjim dohotkom; također predstavlja važan čimbenik rizika za razne kronične bolesti.

Posebno je pretilost kod djece jedan od najvažnijih izazova zbog posljedica koje nosi, kao što su rizik od dijabetesa tipa 2, astme, mišićno-koštanih problema, budućih kardiovaskularnih problema, psihičkih i socijalnih problema.

Do danas, niti jedna zemlja nije preokrenula svoju epidemiju pretilosti, iako postoje neki znakovi pozitivnih promjena koje uglavnom proizlaze iz smanjivanja prevalencije pretilosti u djetinjstvu.

Međutim, čak i tamo gdje je postignut napredak, povećava se nejednakost u prevalenciji pretilosti.

Socijalno osjetljive skupine su, naime, više pogođene pretilošću jer imaju manje pristupa obrazovanju i točnim informacijama o životnim stilovima i zdravlju te obično žive u područjima koja ne omogućuju aktivan stil života. Štoviše, jeftinija hrana vrlo često ima nižu nutritivnu kvalitetu i visoku energetsku gustoću, što otežava usvajanje zdrave i uravnotežene prehrane.

Pogledajte brošuru – Pretilost. Ne čekajte, poduzmite akciju!

OKkio sustav za nadzor zdravlja

Sustav nadzora OKkio alla Salute aktivan je u Italiji od 2007. godine, stvoren za praćenje razvoja pretilosti u djetinjstvu i evaluaciju pokrenutih intervencija za promicanje zdravlja, s regionalnim i lokalnim detaljima.

Pogledajte brošuru - Pretilost. Ne čekajte, poduzmite akciju!Sustav promovira Ministarstvo zdravlja, a koordinira Nacionalni centar za prevenciju bolesti i promicanje zdravlja, CNAPPS Istituto Superiore di Sanità (ISS) u suradnji sa svim regijama i Ministarstvom obrazovanja. Uredbom premijera od 12. svibnja 2017. OKkio alla HEALTH uvršten je među nadzorne sustave nacionalnog i regionalnog značaja, postavljene na ISS-u.

Ovim nadzorom Italija je oduvijek sudjelovala u inicijativi Europske regije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Childhood Obesity Surveillance Initiative – COSI, što je čak i u posljednjem istraživanju rezultiralo među zemljama s najvišim vrijednostima prekomjerne težine kod djece zajedno s drugim zemljama mediteranskog područja.

Zdravstveno ponašanje djece školske dobi

Talijanski podaci o zdravstvenom ponašanju djece školske dobi – Ponašanje vezano uz zdravlje djece školske dobi (HBSC) za 2018., provedeni na uzorku učenika u dobi od 11, 13 i 15 godina, pokazuju da 16,6% djece 11-15 godina godine imaju prekomjernu tjelesnu težinu i 3,2% pretilo, prekomjerna tjelesna težina lagano se smanjuje s godinama i veća je u muškaraca. Samo trećina dječaka konzumira voće i povrće barem jednom dnevno (daleko od preporuka), s većim vrijednostima kod djevojčica.

PASSI nadzorni sustav

  1. Podaci PASSI nadzora, koordiniranog od strane ISS-a, o odrasloj populaciji između 18 i 69 godina starosti u razdoblju 2017.-2020. dovode do procjene da 42,4% odraslih osoba ima prekomjernu tjelesnu težinu: 31,6% pretilo (4 od 10) i 10,8% pretilo (1 od 10).
  2. Prekomjerna tjelesna težina je češća s starenjem, među muškarcima nego ženama, među osobama s ekonomskim poteškoćama i među osobama s niskim stupnjem obrazovanja. Geografski gradijent je u odnosu na južne regije.
  3. Manje od polovice ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom misli da je njihova tjelesna težina previsoka; postoji veća svijest među pretilim osobama, međutim više od 1 od 10 pretilih osoba vjeruje da je njihova težina ispravna. Općenito, žene su svjesnije problema od muškaraca.
Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime