TOP PROIZVODI

0
Rate this post

Who definira probiotike kao lijekove sa živim mikroorganizmima koji se uzimaju u odgovarajućim količinama imaju blagotvoran učinak na zdravlje domaćina. To nije definicija koja je izvrsna (bilo je mnogo rasprava o tome čiji su sudionici primijetili da je definicija poboljšanje zdravlja prilično mutno), ali pruža uvid u ono što bismo trebali očekivati.

S probioticima postoji takav problem da je odnos između stanja mikrobioma crijeva i široko rasprostranjenog zdravlja (uključujući, ali ne ograničavajući se na rad imunološkog sustava ili mentalno blagostanje) još uvijek svjež. Istina, davanje puno nade za zanimljive nalaze, ali, međutim, još nije dovoljno dobro proučavano da padne u huraoptymizm.

  • Ustanova koja se za probiotike odnosi na udaljenost, kao što je Europski ured za poslove Sigurnost hrane koja dosljedno stoji na stajalištu da znanost nije stavila još dovoljno dokaza da bi tvrdila da uzimanje probiotika može dovesti do boljeg zdravlja.
  • Slični nalazi također su došli autori ove publikacije, koji su analizirali rezultate sedam zasebnih studija o učincima probiotika u zdravih, odraslih osoba. Zaključak?

Na temelju dostupnih istraživanja može se zaključiti da Još nema dovoljno dokaza koji bi podržali tezu blagotvornog učinka uzimanja probiotika na stanje crijevnog mikrobioma kod zdravih ljudi. Sve više i više ukazuje na to da probiotici nisu, nažalost-suprotno informacijama koje cirkuliraju na internetu-čudesan lijek za sve. Oni su učinkoviti, na primjer, u slučajevima proljeva povezanih s uzimanjem antibiotika, ali malo je bilo moguće saznati o njihovom navodno dobrom utjecaju na ublažavanje simptoma sindroma iritabilnog crijeva.

TOP PROIZVODI

Presuda: s trenutnim stanjem znanja, čini se da je bolje zadržati hladnu udaljenost s obzirom na probiotike. Ipak, vrijedno je držati ruku na pulsu, budući da postoji obilje istraživanja mikrobioma crijeva, a posljednjih godina daju sve iznenađujuće rezultate. Moguće je da će u budućnosti biti potvrđeno da bilo koja vrsta i sojevi bakterija zapravo imaju blagotvoran učinak na zdravlje. Do sada, sve više i više, roditelji su uvjereni u potez, čini se da se brine o održavanju prehrane bogate prebioticima, na primjer vlakna ili inulin, na kojima se nalaze tvari, naši autohtoni mikroorganizmi savršeno žive.

Ulje jetre morskog psa za jačanje imuniteta

S uljem jetre morskog psa, to nije tako jednostavno. Trenutno je krišom promatrati kao lijek koji jača imunološki sustav i štiti od infekcija, ovo ulje je odavno koristi u skandinavskoj narodnoj medicini kao… lijek za sve. Sada znamo da alkilgliceroli i skvaleni sadržani u njemu mogu povoljno utjecati na imunološki sustav, kao što je stimuliranje makrofaga ili jačanje odgovora neutrofila na bakterije.

Mala studija pokazala je da uzimanje ulja jetre morskog psa ima blagotvoran učinak ne samo na imunološki sustav, već i, između ostalog, na sadržaj antioksidansa svih masta u serumu, povećavajući njihovu razinu. Promatranja životinja koje jedu skvalen posebno i ulje jetre morskog psa pokazale su da njihov dugotrajni unos može uzrokovati povećanje kolesterola (što ima smisla, skvalen za svog prethodnika).

 

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime