Shokantno anakonda porogutala antu apia

0
Rate this post

Sjedinjene Američke Države su dosad bile “vodeća” (negativna …) zemlja na ovom planu, s oko 69% stanovništva s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilo, a slijede Australija, a zatim Velika Britanija.

U Europi je gornja granica od 50% gotovo dosegnuta, ali problem se i dalje ubrzano pogoršava.

Ekonomski gledano, u zdravstvenim proračunima učinak se već osjeća ako je istina da se najmanje 8% medicinskih troškova koristi za liječenje bolesti uzrokovanih prekomjernom tjelesnom težinom, a 13% smrtnih slučajeva je izravna posljedica.

Uzrok nije samo hrana, već prije svega način života: sada je ograničena mogućnost kretanja u urbanim sredinama koje postaju sve više ljudske “košnice”, bez prostora za biciklističke staze, parkove i igrališta. Potreban je veliki zajednički napor zemalja i vlada, kao što se čini u borbi protiv zagađenja, da se poboljša način života, posebice mladih.

Ako se to ne dogodi, bit ćemo prva generacija odgovorna za povećanje rizika od prerane smrti djece od bolesti povezanih s pretilošću.U Sjedinjenim Državama pretilost djece i mladih (u populaciji mlađoj od dvadeset godina) porasla je za 45% u usporedbi s 1980-ima. Ove osobe će patiti od velikog broja bolesti, uključujući takozvanu “dijabetes”, relativno novu bolest koja se umnožava impresivnom brzinom.

Također u Italiji, posebice među najmlađima, očekuje se alarmantna slika za buduće generacije: pretilima se životni izgledi skraćuju i do 10 godina!
Pretilost ima dva glavna uzroka: nasljednost i loše prehrambene navike.

Pretilo dijete rođeno od pretilih roditelja ima 80 od 100 šanse da ostane pretilo čak i kao odrasla osoba.

  1. No, genetska predispozicija nije nužno kazna, dapače i dijete rođeno od nepretilih roditelja, ako se ne pridržava pravilne prehrane i prikladnog načina života, može postati pretilo.
  2. Pretilost se bori prevencijom, no roditeljima je često teško educirati svoje mališane na zdravu prehranu i zato što se sami često ne hrane pravilno.

Stoga bi bilo prikladno intervenirati u školama primarnom preventivnom akcijom, promicanjem obrazovanja o pravilnoj prehrani. Pravilna prehrana se, međutim, uvijek mora kombinirati s kretanjem: oko 79% djece provede više od 3 sata dnevno ispred televizora, a to se odnosi i na odrasle.

Pretilo dijete rođeno od pretilih roditelja ima 80 od 100 šanse da ostane pretilo čak i kao odrasla osoba.U kontekstu prevencije, intervencija mora biti rana: u slučaju očitog povećanja tjelesne težine kod djeteta potrebno je odmah kontaktirati pedijatra da provjeri krivulje rasta i po potrebi intervenira. Kašnjenje u intervenciji može učiniti samu intervenciju mnogo manje učinkovitom.

I treba se obratiti stručnjacima …

Možda se čini trivijalnim, ali se često oslanjamo na jednostavna obećanja o brzom gubitku težine: to je često najbolji način da pogoršamo situaciju. Glavni problem, međutim, nije mršavljenje, već stjecanje novih prehrambenih navika kako bi se izbjegao “yo-yo” efekt i stabilizirao sam gubitak kilograma. Moramo imati na umu da pretilost može uzrokovati rak, metaboličke i kardiovaskularne bolesti i stoga se mora brzo i dobro riješiti.
STANJE U ITALIJI

Nekad su stanovnici Sjedinjenih Država bili ti koji su bili na naslovnicama zbog svojih viška kilograma, rezultat dijeta na bazi hamburgera i čipsa. Sada su, nažalost, riječi kao što su pretilost i prekomjerna tjelesna težina također postale uobičajene u ostatku svijeta: u Italiji je gotovo svaka druga odrasla osoba pretila ili ima preveliku težinu, a taj fenomen pogađa 45% odrasle populacije.

No problem zabrinjavajuće raste čak i među mališanima.

Prema podacima koje obrađuje “International of Obesity Task Force” (međunarodno tijelo sa sjedištem u Londonu koje prati problem u cijelom svijetu), u našoj zemlji oko 32% djece između 7 i 11 godina pati od prekomjerne tjelesne težine ili pretilosti, a broj je u stalnom porastu. raste: svakih pet godina postotak raste za preko 5%, čak i premašuje porast zabilježen u odraslom segmentu stanovništva.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime