Kako sulejman obrachunao s prosvjedima u bosni

0
Rate this post

Situacija je gora samo u zemljama poput Španjolske i Portugala gdje su postoci 33%, a među najmanjima 32,5%. Francuska i Engleska umjesto toga bilježe niže vrijednosti: pretile ili prekomjerne tjelesne težine su “samo” 19% i 28%. Srećom, u Italiji u dobnoj skupini od 13-17 posto postotak pretilih ili prekomjerne tjelesne težine pada na 25%.

STANJE U ITALIJI

italijapretilost (Podaci: ANSA-CENTTIMETRI)

No, moramo imati na umu da oni koji se udebljaju u razdoblju prije razvoja također imaju dosta poteškoća u mršavljenju i održavanju točne težine. U ovoj dobnoj skupini, naime, masne stanice ne bujaju kao kod odraslih, već se povećavaju i tako je kasnije teže ukloniti višak kilograma.

Najrizičnije razdoblje je upravo predadolescentno razdoblje, između 10 i 15 godina; upravo u ovoj dobi počinjemo imati autonomnije upravljanje prehranom i djeca počinju jesti što žele i često na njih utječe oglašavanje koje „sponzorira“ posebno proizvode koji potiču debljanje jer su hiper‑ slatki i puna masti.

Voće i povrće tako postaju uspomena koju treba eliminirati, dok grickalice, pizze i slatkiši preuzimaju.

U prosjeku u ovoj dobi dječaci premašuju potrebni kalorijski unos za oko 20%. Zdrava djeca koja se bave sportom ne bi trebala prijeći 2000-2500 kalorija, čak i ako mnogo ovisi o građi i vrsti prehrane koja uvijek mora biti raznolika i cjelovita u svojim komponentama.
Primjer Hranjenje djece 10-15 godina (Ukupne kalorije: oko 2000)

DORUČAK – 300/400 kalorija

  • 1 kriška Ciambellonea ili tarta ili 4 hljeba ili 3 dvopeka s medom ili džemom ili dvije šake žitarica
  • 1 šalica mlijeka (200-250 ml) – 1 voće (na primjer banana)
    SNACK – 70/100 kalorija
  • 1 voće ili 2 dvopeka ili 1 jogurt ili 1 paketić krekera
    RUČAK – 700/800 kalorija
  • 1 tanjur tjestenine (na primjer rajčica i bosiljak) od 80-100 grama1 drugi (po mogućnosti meso na žaru, riba ili nemasna sirova šunka ili bresaola itd.
  • 1 prilog (kuhano ili sirovo povrće)
    SNACK – 100/200 kalorija
  • 1 voće ili 1 slatki međuobrok (sladoled, smoothie, jogurt)
    VEČERA – 400/500 kalorija
  • 1 juha od povrća ili mahunarki (bez tjestenine!)
    1 sekunda (po mogućnosti BEZ mesa!)
  • 1 prilog – kruh (60-70 grama)

Loše prehrambene navike stečene posljednjih godina u osnovi su porasta promjena u tjelesnoj težini: između ostalog preskakanje doručka (8% stanovništva to radi, a 66% ga posvećuje do 6 minuta) ili jedenje. na ne baš raznolik način, prečesto se odriču voća i povrća, kojemu se preferiraju kaloričnije namirnice: stoga se izvrsna i zdrava mediteranska prehrana sve više iznevjerava.

DJEČJA PRETILNOST

(zadnje ažuriranje 2. lipnja 2005.)

DJEČJA PRETILNOSTUredio dr. Danilo GambaraFakultet motoričkih znanosti – Sveučilište u UrbinuSportska medicina i promicanje tjelesne aktivnosti – A.U.S.L. RIMINI

Uvod

Od ranih 1980-ih zapadne zemlje svjedočile su pojavi prave „pandemije“ (GLOBESITY) pretilosti [1]. Stanja ekstremne prekomjerne tjelesne težine i stvarne pretilosti sada utječu na postotke od 20-30% odrasle populacije najbogatijih zemalja.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime