Breaking news pred kulmerove dvore stigla i todorieva odvjetnica procedural

0
Rate this post

Pogledajmo mehanizam detaljnije

Mehanizam koji dovodi do ove slike je jednostavan: kortizol se proizvodi da nas obrani od opasnih situacija, čini nas spremnima za akciju, hiperaktivnim, osjetljivim i brzim. Pokreće odgovor “bori se ili leti”, “bori se ili bježi”. Ako ste suočeni s gladnim lavom, kortizol vas dovodi u poziciju da pobjegnete ili vam daje spremnost i preciznost da ga bacite kamenjem.

  • Povećava krvni tlak, broj otkucaja srca i pokreće uništavanje mišićnih proteina, izvora energije “spremnog za korištenje”. Zapravo, razgradnja masti traje dulje.
  • U međuvremenu, međutim, potiče nakupljanje masnoće u prtljažniku.

Povećanje šećera u krvi povećava oslobađanje inzulina, hormona koji se koristi za snižavanje šećera u krvi. Međutim, na kraju višak inzulina kao reakciju uzrokuje pad šećera. Odavde niz neodoljivih rupa u želucu i neprekidna potraga za slatkom, slanom ili rafiniranom hranom.

Koji su simptomi?

Najbolji način da shvatite jeste li u kroničnoj stresnoj situaciji je mjerenje kortizola u različito doba dana. Međutim, postoje neki karakteristični fizički i psihički poremećaji koji mogu biti indikativni: stres, tjeskoba, nervoza, razdražljivost. Poteškoće s uspavljivanjem, sklonost razmišljanju o situacijama, teškoća ustajanja ujutro.

Nakupljanje sala na leđima i trbuhu, noge i ruke tanke i slabe.

Ako se prepoznate na ovoj slici, vjerojatno imate kroničnu stresnu situaciju koju ne smijete podcijeniti. Ako simptomi imaju važan utjecaj na svakodnevni život, ili ako traju neko vrijeme ili se ne mogu pripisati određenoj situaciji, dobro je konzultirati se s liječnikom: možda nije riječ samo o stresu, već o simptom ozbiljnije patologije.

Nakupljanje sala na leđima i trbuhu, noge i ruke tanke i slabe.Što može biti učinjeno?

Nakon što se isključi organski uzrok ove situacije, pregled vašeg načina života može pomoći. Pravilna prehrana pomaže, ali jednako je važno naučiti upravljati stresom.

Upravljajte stresom: svatko mora pronaći svoju formulu, kao što su sport, joga, šetnje na otvorenom, vožnja u park na pauzi za ručak, izdvojiti slobodno vrijeme za bavljenje ugodnim aktivnostima. Općenito, tjelesna aktivnost je od velike pomoći jer ne samo da ublažava stres, već pomaže i pri mršavljenju.

Izbjegavajte uzbudljive tvari poput kave. čaj, čokolada, osobito kasno poslijepodne-navečer
Izbjegavajte ili smanjite što je više moguće konzumaciju rafiniranih namirnica kao što su bijeli kruh, focaccia, pizza, čips.

Smanjite potrošnju šećera, zatim slatkiša, grickalica, čokolade. Uzmite adekvatan unos proteina kako biste podržali povećani mišićni katabolizam. Budite oprezni jer naša prehrana ima tendenciju da bude hiperproteična, pa moramo dobro procijeniti naše stvarne potrebe za proteinima ili ih procijeniti stručnjak za prehranu.

Ako je moguće, odlučite se za kompletne obroke: sniženo prvo jelo s puno povrća i malo drugo, za ručak i večeru. Prvi se može zamijeniti kruhom. Kao međuobrok, preferirajte voće povezano s orašastim plodovima ili (može se činiti čudnim) čak i povrće. Na primjer, jabuka i celer, komorač i naranča.

  1. Biljna vlakna smanjuju glikemijski utjecaj voća. Preferirajte integralno brašno od rafiniranog.
  2. Za doručak smanjite unos slatke hrane poput keksa i peciva, radije cjelovitu hranu ili zob. Na primjer, domaći muesli ili mliječna kaša na biljnoj bazi.
  3. Smanjite konzumaciju mlijeka i mliječnih proizvoda, jer, iako ne povećavaju šećer u krvi, potiču oslobađanje inzulina.

Smanjite previše masne hrane kao što su kobasice, pržena hrana, grickalice, slijedite raznoliku, uravnoteženu prehranu primjerenu vašim potrebama s malim kalorijskim deficitom. Zapravo, kako biste smršavili u području prtljažnika, još uvijek se morate usredotočiti na gubitak težine općenito.

Procijenite treba li početi s suplementacijom magnezijem: u stresnim situacijama se zapravo povećava potreba za magnezijem pa bi ga možda bilo prikladno nadoknaditi u određenom vremenskom razdoblju.

Stručnjak za nutricionizam pomoći će vam u procjeni vaših potreba i ispravnog unosa hrane.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime