Cheh se skoro utopio u otopljenom snijegu na sljemenu

0
Rate this post

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), svaka peta odrasla osoba na svijetu bit će pretila do 2025. godine. Pretilost se udvostručila u svijetu od 1980. Zapravo, više od 1,9 milijardi odraslih osoba (39%) u dobi od 18 godina ili više imali su prekomjernu tjelesnu težinu i preko 600 milijuna (13%) od njih bilo je pretilo u 2014.

42 milijuna djece mlađe od pet godina bilo je pretilo ili pretilo u 2014.

Pretilost je glavni problem javnog zdravlja zbog povezanih stopa morbiditeta i smrtnosti, ali aspekt koji nas zanima tiče se njegove prevencije: ljudi mogu odlučiti ograničiti energetski unos ukupnih masti i šećera te povećati konzumaciju voća i povrća, mahunarki i žitarica, provoditi redovitu tjelesnu aktivnost i aktivno pristupiti društvenom životu. Svjetski dan pretilosti osmišljen je kako bi se podigla svijest javnosti o ovim važnim pitanjima i potaknule institucije da ljudima olakšaju pristup zdravom načinu života.

U Italiji, prema studiji koju je objavio Coldiretti, s izvanrednom situacijom Covid-19 došlo je do povećanja tjelesne težine za 44% stanovništva, jer su restriktivne mjere prevencije, uključujući pametan rad, zatvaranje teretana i ograničenje društvenih aktivnosti, donijele odredio je veći sjedilački način života i raširenu pozornost na kuhanje i gastronomiju.

  • Dan pretilosti 2021
  • Smanjenje i održavanje prave tjelesne težine
  • Roberto Volpe, CNR Rim, Zaklada mediteranske prehrane

Pretilost je bolest čija prevalencija stalno raste. Čini se da je Italija među europskim zemljama manje pogođena epidemijom pretilosti, ali ne u pedijatrijskoj dobi, kako pokazuju podaci UNICEF-a, što predstavlja prijetnju uspjehu sljedećih generacija (slika 1.).

Prevalencija prekomjerne tjelesne težine u dobi od 5-19 godina.

Ona nije povezana samo s osobnom odgovornošću, već može ovisiti i o drugim aspektima, uključujući obrazovanje, obuku, osobni prihod („smeća“ hrana košta manje od zdravije hrane), agresivno oglašavanje, netočno i jednostavno označavanje hrane. Zadaća naše Zaklade je stoga ići na zaštitu zdravlja potrošača, a posebno adolescenata i, ako je moguće, na suzbijanje socio-ekonomskih nejednakosti.

Definicija idealne tjelesne težine, prekomjerne tjelesne težine i pretilosti

Prevalencija prekomjerne tjelesne težine u dobi od 5-19 godina.Indeks tjelesne mase (BMI), indeks tjelesne mase (BMI) anglosaksonskih autora, izračunat uspoređivanjem tjelesne težine u kg i visine u metrima na kvadrat (kg/m2), korelira s postotkom masnog tkiva pojedinca. Klasifikacija Svjetske zdravstvene organizacije uključuje sljedeće kategorije:

  • nedovoljan BMI <18,5 kg/m2
  • normalna težina BMI 18,5-24,9 kg / m2
  • prekomjerna težina BMI 25-29,9 kg / m2
  • BMI pretilost ≥30 kg / m2

U slučaju prekomjerne tjelesne težine ili pretilosti, ove se situacije mogu dalje (i korisno) klasificirati i na temelju raspodjele masnog tkiva: govorit ćemo o visceralnoj prekomjernoj težini / pretilosti (ili abdominalnoj ili androidnoj ili “jabuci”) u slučaju prevlasti naslaga masnog tkiva u trbuhu, te potkožnu prekomjernu težinu/pretilost (ili femoralnu ili ginoidnu ili “kruškoliku”), kada se višak masnoće nalazi u stražnjici i bedrima.

Za ovu klasifikaciju dovoljno je, dok pacijent stoji, izmjeriti “opseg trbuha” postavljanjem mjerne vrpce oko golog trbuha, neposredno iznad grebena ilijaka, provjeriti je li traka zategnuta (ali bez pritiska na kožu) i koja je paralelna s tlom i izmjerite na kraju normalnog izdisaja: u populaciji bijele rase govorit ćemo o visceralnoj pretilosti ako je opseg trbuha > 102 cm u muškaraca i > 88 cm u žena

Važnost tjelesne težine kao promjenjivog faktora kardiovaskularnog rizika

Karakteristično za prekomjernu tjelesnu težinu, a prije svega, pretilost je da je prate važni kardiovaskularni čimbenici rizika, kao što su arterijska hipertenzija, dijabetes, hipertrigliceridemija, hiperkolesterolemija, nizak HDL-kolesterol (slika 2.).

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime