Drama na markovom trgu plenkovi zavrshio u bolnici jer mu je u anusu zapeo

0
Rate this post

Prekomjerna tjelesna težina i pretilost: smršati s psihologom

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nedavno je porast slučajeva prekomjerne tjelesne težine i pretilosti definirala kao pravu epidemiju. Procjenjuje se da je u svijetu 475 milijuna pretilih odraslih osoba i 1,5 milijardi prekomjerne tjelesne težine. Od njih 8 od 10 smatra da su žrtve dosade, a 68% sebe definira kao “tjeskobne”.

Među problemima na koje se žali ističemo apatiju, depresiju i tugu, praćenu stalnim osjećajem umora. Samo manjina izjavila je da doživljava trenutke spokoja: 32% uspijeva se zabaviti, a samo 21% (1 od 5) sebe definira kao “sretne”.

  • Najveće probleme s prekomjernom tjelesnom težinom imaju domaćice, uredski radnici, umirovljenici i telezaposlenici: 7 od 10 ljudi veći dio dana provodi ispred televizora. Nadalje, nove tehnologije također povećavaju probleme s linijama:
  • 47% populacije s prekomjernom težinom provodi mnogo sati za računalom. Konačno, 61% izjavljuje da nema strasti ili radije ljenčariti (53%). Samo 22% ispitanog uzorka bavi se tjelesnom aktivnošću. (Izvor: Sal / Gs / Adnkronos)

Suočeni s problemom tako velikih razmjera da zaslužuje definiciju “epidemije”, ne možemo se ne zapitati koji bi uzroci mogli biti.

Velika dostupnost hrane, proliferacija jeftine hrane s visokim udjelom masti i šećera, nedostatak informacija i medijsko bombardiranje koje dovodi do konzumacije, sve su to čimbenici koji nedvojbeno utječu na pojavu.

Tome moramo pridodati i frenetične ritmove života koji često ne ostavljaju mjesta za mogućnost izrezivanja trenutaka u kojima se može posvetiti kretanju, kontaktu s prirodom i, često, brizi o sebi u širem smislu. Konačno, moramo primijetiti da je do danas, iako je problem složen i multivarijatan, odgovor na prekomjernu težinu uvijek isti: DIJETA.

Ali ako svi znamo (barem teoretski) koje su prednosti zdrave prehrane, zašto dolazimo do toga da moramo ići na dijetu?

I zašto ga je tako teško pratiti?

Konačno, zašto se u većini slučajeva nađemo da u kratkom vremenu oporavimo svu kilažu koju smo izgubili uz velike napore?

Gornji podaci služe nam da razmislimo o dokazu: da dijeta doista djeluje, ne bi bilo epidemije. Prekomjerna tjelesna težina i pretilost, naime, proizlaze iz nepravilnih navika i ponašanja, svakodnevno ponavljanih, nad kojima dugoročno gubimo kontrolu i kojih, često, nismo ni svjesni.

I zašto ga je tako teško pratitiMožemo se ponovno zapitati: koji čimbenici dugoročno mogu dovesti do prekomjerne težine?

  • Ponovljeni neuspjesi u dijeti;
  • Yo-yo sindrom, koji usporava i zaustavlja mršavljenje
  • Sjedilački način života;
  • Potreba nadoknaditi svakodnevne poteškoće uzimanjem “komforne hrane”;
  • Gubitak gladi i sitosti;
  • Nedostatak kontakta s vlastitim emocijama;
  • Iskrivljena percepcija oblika tijela;
  • Nedostatak povjerenja u vlastitu sposobnost poboljšanja;
  • Modeli ljepote koje nameću nerealni i nedostižni mediji;
  • Reklamno bombardiranje koje utječe na odluke o kupnji.
Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime