Grabar Kitarović odgovorila na 10 vrućih pitanja Danice Ramljak

0

Sadržaj

Rate this post

Nekoliko dana ranije, dosadašnja ravnateljica Instituta Ruđer Bošković, Danica Ramljak, objavila je otvoreno pismo koje je poslala predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović. Grabar Kitarović je imala pripremljeno 11 odgovora.

  • UDIO
  • Facebook0
  • Google + 0
  • Pošaljite emailom
  • PROBLEMI IZBORI ZA INSTITUT RAMLJAK KITAROVIĆ
  • ramljak

1. Koliko je američkih financijskih ulaganja ušlo u Hrvatsku tijekom vašeg mandata? Žao mi je, ali neću biti zadovoljan brojem posjetnica koje imate, jer bih mogao imati veći od vas. Ovo je trenutno nevažna informacija za nečiju sposobnost da s mjesta na kojem želite pridonijeti poboljšanju financijskog scenarija u Hrvatskoj.

Grabar – Kitarović: Imam 5.673.921 posjetnicu. Tako da imam puno više posjetnice od raznih Hrvata. Tako da ih sigurno nemate duže od mene. Što ni na koji način nisu nepotrebni detalji. Imati gotovo 6 milijuna pozivnih kartica jedinstven je uspjeh kakav možete samo zamisliti. A što se tiče financijskih ulaganja, ona su u osmijehu svakog domoljuba, u hihotanju svakog krštenog mladića. Tužno je tražiti aspekt proizvoda u svemu.

2. Koliko je hrvatskih poslova došlo na američko tržište tijekom vašeg veleposlaničkog mandata, kao i koliko ste puta vi i zaposlenici vašeg veleposlanstva izravno pomogli tim poslovima u tom procesu? Ponudite nam par primjera.

Grabar – Kitarović: Hrvatski Croteam može zahvaliti svjetskom uspjehu Serious Sama uglavnom meni i mojoj grupi u veleposlanstvu. Svakako bih volio vidjeti vaše lice dok čitate ovaj odgovor. Trebali biste ostati u šoku zbog činjenice da stvarno niste prepoznali da ja stojim iza takvog uspjeha ili također ne razumijete da je Croteam, a ni što je Serious Sam. Međutim, nakon godina testiranja kao i igranja, Pustimo video za američke političke čelnike, ponosan sam što Amerikanci shvaćaju da je Hrvatska razvijena zemlja, sa solidnom identifikacijom u igricama.

3. Broj američkih putnika vidio je Dalmaciju, a također i Hrvatsku za vrijeme vašeg mandata i također je u usporedbi s vašim drugim prethodnicima, a također i nasljednicima u veleposlanstvu. Definirajte nam koji je bio zadatak veleposlanstva u području promocije hrvatskih turista u Vašem mandatu i kakav ste rezultat postigli?

Grabar – Kitarović: Što se tiče ja priznajem da su Dalmacija i Hrvatska još uvijek jedan narod, zašto ih razdvajati? Broj turista ne osigurava njihovu kvalitetu, njihov utjecaj ili profit. Međutim, bio sam s Costsom Gatesom na njegovoj luksuznoj jahti u Dubrovniku gdje sam poslao poruku na Twitter: “Me & Bill;& Expense;, chilling in Dubrovnik, shaking it like Michael J. Fox YOLO”. Moram vam puno više informacija objasniti kako funkcionira takav projekt, jer nisam siguran da ste profesionalac na društvenim mrežama.

4. Koliko ste događaja organizirali i na koji način, te koliko ste točno zadovoljili američke financijere u vezi s Hrvatskom kao zemljom u koju se isplati ulagati, kao i što je bio konkretan rezultat vaših aktivnosti?

Grabar – Kitarović: Brojne konferencije, predstavljanja i nastupi Zbora mladih HDZ-a pokazuju moju predanost predstavljanju Hrvatske. Rezultati su fantastični, no za neke još niste čuli. Od američkih energetskih tvrtki koje još uvijek istražuju naše izvore nafte i plina, do farmaceutskih konzorcija koji provjeravaju gene ljudske medicinske ribe.

5. Koliko ste prigoda organizirali za promicanje hrvatske kulture i znanosti tijekom svog mandata te kada i gdje? Koliko ste rezultata postigli na ovim mjestima tijekom svog veleposlaničkog mandata?

Grabar – Kitarović: Mislim da je svijetli primjer Nikola Tesla, za kojeg ste, nadam se, čuli. Taj mladić se ticao vrata veleposlanstva, a unatoč tome što sam ja iz HDZ-a, a i on je Srbin iz Like, omogućeno mu je da prespava garažu. Danas je simbol tehničkog napretka. Kao što nisam promovirao društvo jer ono šteti mladima, odvlači ih od nacionalizma. Osim stećaka.

6. Vaši kolege veleposlanici koji su zapravo radili u Washingtonu od 1991. godine u SAD-u su rješavali velika pitanja za Hrvatsku. Prvo je bilo američko priznanje, zatim zaustavljanje bitke i potpisivanje Daytonskog mirovnog aranžmana, inauguracija Hrvatske u NATO, nakon toga američka pomoć za ulazak Hrvatske u EU. Što je značajno zabilježilo vaš boravak u Washingtonu, kao i kako ćete točno biti rođeni? Koliko ste puta održali funkcionalne konferencije u Senatu SAD-a, Kongresu ili State Diviziji, kao i koji je jedan od najznačajnijih ishoda tih sastanaka za Hrvatsku?

Grabar – Kitarović: Zato što sam ja kreirala Čajanku. Dok su razni drugi hrvatski veleposlanici bili samo administratori ljudi uljepšavaju, ja sam odlučio transformirati Sjedinjene Države. Radikalno domoljublje, vjerska lojalnost, stranačka blokada socijalističke vlade šefa države Obame samo su duplikat hrvatskih uvjeta. Poželjan rezultat za Hrvatsku je minimalna razlika između nje i SAD-a.
7. S obzirom da niste riješili pitanje dvojnog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, izvrsna je mogućnost da razjasnite zašto. Točnije, to itekako onemogućuje ozbiljne američke investicije u Hrvatskoj.

Grabar – Kitarović: Ipak, u zračnim lukama postoje bescarinske zone u kojima te takse nisu legitimne. Problem je na drugim mjestima.

8. Dok je vaša kolegica, tadašnja hrvatska veleposlanica u Kanadi Vesela Mrđen Korač, diplomatski uspjela da Kanada, koja je bila puno opsežnija od Sjedinjenih Država, 2009. godine ukine vize za Hrvate, niste uspjeli u istom trajanje u SAD-u. Zašto?

Grabar – Kitarović: Za razliku od Kanade, Sjedinjene Američke Države imaju vanjsku politiku koja cilja na različite ekstremiste. Njihova potreba da vam donesu slobodu i slobodu, također nasilno, razlog je za mnogo veću rutinu zaštite od Kanade.

9. Koliko cijela Hrvatska priznaje, zaštitili ste se visokom pozicijom u NATO-u još dok ste bili u veleposlanstvu u Washingtonu. Poslije toga hrvatska predsjednica, gospođa Kosor, a ni njezina Vlada nisu imali nikakve sugestije o tome, a više su saznali kada ste zapravo već o svemu razgovarali s NATO-om. Izašli ste iz veleposlanstva u Washingtonu, a da niste pogledali hrvatske zahtjeve pred kraj svog mandata, kao i time da Hrvatska 9 mjeseci nema veleposlanika u najvažnijoj zemlji svijeta. Pretpostavljate li da je primjereno dok vas vaša vlastita zemlja plaća da obavljate pristojan posao? Osiguravate privatni put u NATO bez znanja službenog Zagreba. Kao i da li je to praksa u raznim drugim zemljama? Konkretno, niste najvjerojatnije u NATO s Grobnika, ali iz položaja koji su vam dali hrvatski pojedinci kao i njihove glavne organizacije, trebali su razumjeti vaše dogovore, zar ne? Kako točno pričate o ovome?

Grabar – Kitarović: Premijerka Kosor nije imala pojma da Ivo Sanader samo uzima. Kao što je bila i propovjednik u njegovoj saveznoj vladi. Sve vam to govori koliko ona nema pojma ni o čemu. Moj zadatak u NATO-u je jednostavno nešto što sam želio pokušati u životu. Moja želja iz djetinjstva. Pretpostavljam da je to samo plus za Hrvatsku, jer je potrebno da mladi u Afganistanu znaju da dronovi koji lete iznad šalju pozdrave naše ljupke nacije.

10. Shvatili ste da ćete ovog ljeta sigurno biti kandidat za predsjednika Hrvatske. Došli ste u Sinj na Alku vrlo početkom kolovoza i vidjelo se da ste kandidat. Zašto ste svoju djecu nakon ljetne sezone ipak vraćali u školu u inozemstvo? Nisu li im hrvatske institucije super ili je to bio dio Fallbacka zbog kojeg ste prešutjeli da ste zamrznuli svoje mjesto u NATO-u? Nadam se da ovo sudjelovanje u predsjedničkom projektu nije samo vaše putovanje prije povratka u NATO ili neki novi plasman u inozemstvo? Zbog činjenice da ste nam rekli da iz divne ljubavi pripadate pomoći Hrvatskoj.

Grabar – Kitarović: Ako gradišćanski Hrvati ili bosanskohercegovački Hrvati mogu studirati izvan Hrvatske, zašto moji mladi zaista ne bi osjećali čežnju za domovinom? Čežnja je preduvjet za nacionalizam.

11. Grabar – Kitarović: Hvala puno na pitanjima.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime