Hrabri djeak napipao rak testisa sveeniku i spasio mu ivot

0
Rate this post

Osim toga, jednostavan pristup ultra-prerađenoj hrani stvorio je neviđenu udobnost.

Konzumacija hrane niske nutritivne vrijednosti i visokog kalorijskog sadržaja eksplodirala je prekomjernim debljanjem, također potaknuto udobnošću koju tehnologija omogućuje suvremenom životu, dopuštajući raseljavanje, zabavu, konzumaciju hrane, pa čak i odnose bez potrebe za fizičkim kretanjem.

Sve nam je na dohvat ruke, na dodir bilo koje tipkovnice – bilo da se radi o računalu, daljinskom upravljaču ili mobitelu – dovršavamo većinu svojih radnji.

Pretilost: psihološka slika

Osim tjelesne neaktivnosti, postoje i drugi čimbenici koji pridonose pretilosti: psihološki čimbenici, poput anksioznosti; genetski čimbenici, budući da djeca pretilih roditelja imaju predispoziciju da budu i pretila; i kulturološki čimbenici, poput pretjerane konzumacije brze hrane, uobičajenih u današnje vrijeme, osobito u srednjim i velikim gradovima.

Analitička psihologinja Gisele Accioly ističe da nekoliko nesvjesnih psiholoških aspekata može doprinijeti pretilosti. Jedna od njih je, prema njezinim riječima, suočavanje s egzistencijalnim pitanjima.

“Ovo u nama može stvoriti ogromnu želju za pronalaženjem bitnih odgovora na život. I dok se ta dinamika ne razvije, tjeskobe iza ovih traženja, kao što je nepripadanje, na primjer, mogu uzrokovati tjeskobu, ometajući individualni proces izbora i, zauzvrat, stvarajući još više tjeskobe. U začaranom krugu”, kaže.

Frustracija također rađa tjeskobu.

“Primjer je kada se pojedinac suoči s određenim poteškoćama u postizanju onoga što traži ili kada se suoči s egzistencijalnom prazninom nastalom nedostatkom autentične osobne manifestacije.

Ili kada se suočite s bilo kojom drugom preprekom s kojom se ne možete nositi i izgubite zadovoljstvo da jednostavno živite. Ili čak i kada pojedinac ne usmjerava autentično svoju kreativnu energiju, gubeći sposobnost da sebe percipira u svijetu na konstruktivan način”, objašnjava Gisele.

Za psihologa, „ovo su neki načini na koje se ta ‘unutarnja praznina’ povećava na način da postaje okidač koji stvara kompulzije, vodeći osobu da ovu ‘rupu’ ispuni nečim vanjskim, bilo kockanjem, pićem, hranom , s drogom ili sa seksom. U pokušaju rješavanja unutarnjih sukoba”, upozorava.

Gisele objašnjava da je hrana povezana s naklonošću, prekidom nelagode, primanjem

To je od prvog hranjenja bebe. “Stoga poremećaji hranjenja imaju psihološke osnove koje označavaju afektivne sukobe povezane s potragom za nečim. Slika prehrane, u grčkoj mitologiji, vezana je za Demetru, veliku majku, božicu zaslužnu za obilne žetve, koja je hranila bića da se osjećaju zadovoljnima”, prisjeća se.

  1. Gisele objašnjava da je hrana povezana s naklonošću, prekidom nelagode, primanjemU tom smislu „ova psihička slika kojom nas velika majka cijelo vrijeme hrani, ako se na njoj ne poradi u nama, može dovesti do patologije te sitosti, prisile hrane.
  2. Ova prisila ima za cilj „nastojati pojedinca uvijek držati u stanju trajne zaštite, kako ne bi osjetio nedostatak, što je upravo ono što nas na nešto mobilizira.
  3. To je oblik bijega, jer zbog nestanka nekoga tjeram da gledam, tjera me da gledam. I to može zahtijevati akciju.
  4. Dok ako ga ne propustim, ne moram ići tražiti. Čak i ako stagniram i odvojen od svojih stvarnih potreba, postoji ta lažna ideja da je sve riješeno. Kad nije”, objašnjava.

Stoga je važno tražiti pomoć kada stvari u našem životu ne funkcioniraju kako treba.

“Nefunkcionalnost” na kraju postaje najviša uzbuna. On je već simptom. Stoga, gledanje na sebe s ljubavlju, briga o sebi i shvaćanje kada stvari nisu kako želimo može biti prvi korak prema našem ozdravljenju. Čak i kada je u pitanju pretilost.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime