Hrvatska dobiva novi strip o superjunaku koji je nakon studija nashao posao

0
Rate this post

Pretilost: 5 koraka u borbi protiv bolesti

Objavljeno u Prehrana, Zdravlje i označeno pretilost, zdravlje, hipertenzija, prehrana
. U Portugalu velik dio stanovništva ima prekomjernu tjelesnu težinu, a mnogi čak pate i od pretilosti. Saznajte koje mjere trebate poduzeti u borbi protiv ove bolesti.

Pretilost se danas smatra kroničnom bolešću multifaktorske geneze, koju karakterizira nakupljanje viška masnoće, što zahtijeva kontinuirane napore u kontroli, što predstavlja prijetnju zdravlju i važan čimbenik rizika za razvoj i pogoršanje drugih bolesti kao što je pretilost. dijabetes melitus tipa II, kardiovaskularne bolesti, neke vrste raka, osteoartritis, dislipidemija, arterijska hipertenzija (Procjenjuje se da je hipertenzija 2,5 puta češća u pretilih osoba nego u osoba normalne tjelesne težine).

Obično se događa kada je broj unesenih kalorija veći od utroška: kada se to dogodi, kalorije se pohranjuju u tijelu u obliku masti, što može utjecati na zdravlje.SZO – Svjetska zdravstvena organizacija – smatra je epidemijom, pretilost utječe na dugovječnost i kvalitetu života. Vlasti ga smatraju jednim od najozbiljnijih javnozdravstvenih problema 21. stoljeća.

U Portugalu gotovo polovica stanovništva ima prekomjernu tjelesnu težinu, a blizu milijun odraslih je pretilo.

Indeks tjelesne mase (BMI) je međunarodni standard mjerenja pretilosti (prevodi pojam korpulencije) i dobiva se dijeljenjem težine izražene u kg i kvadrata visine procijenjene u metrima.Prema WHO-u, prekomjerna težina odgovara BMI između 25 i 30, a pretilost se javlja kada je BMI jednak ili veći od 30.

Vrste pretilosti

Sa stajališta raspodjele masti, pretilost može biti:

• Ginoid (kruškoliki): karakterizira povećanje masnog tkiva od struka prema dolje. Najčešći je oblik u žena, ima manji kardiovaskularni rizik, ali je često povezan s pojavom proširenih vena i bolestima zglobova.• Android (u obliku jabuke): salo se nalazi u predjelu struka i gornjem dijelu torza. Češći je među muškarcima i usko je povezan s pojavom dijabetesa, hipertenzije, ateroskleroze i povećanog kardiovaskularnog rizika.

Mjere za prevenciju i borbu protiv pretilostiOsnovno pravilo je održavati kalorijski utrošak tijela jednak ili veći od količine unesenih kalorija.

1.Vrste pretilosti Slijedite proporcije koje preporučuje Food Wheel

namirnice koje treba uključiti u prehranu za borbu protiv pretilosti | Holmes Place

Imajte uravnoteženu i raznoliku prehranu, bogatu povrćem, cjelovitim žitaricama, voćem i ribom. Smanjite unos slatke hrane i zasićenih masti, koje se uglavnom nalaze u industrijski prerađenim (hidrogeniranim) mastima, crvenom mesu, maslacu i punomasnim mliječnim proizvodima.

2. Naučite o hrani i hranjivim tvarima

Kada jedete hranu, pokušajte saznati koje hranjive tvari dajete svom tijelu. Ne trebate se pretvarati u „brojač kalorija“, ali je važno biti svjestan da su određene namirnice kaloričnije od drugih.

Iznad svega, naučite otkriti kalorije skrivene u prethodno kuhanoj ili industrijski obrađenoj hrani (često u obliku nevidljivih masti).

3. Jedite svaka 3 do 4 sata

Ako jedete nekoliko puta dnevno, ne postajete previše gladni kada je u pitanju vaš sljedeći obrok. Jedite dovoljno porcija da osjetite sitost. Upotrijebite sljedeći trik: glavna jela započnite juhom od povrća, bez krumpira. Osim što sadrži vodu, mnoge vitamine i minerale, pomaže u utaživanju osjećaja gladi. Time se izbjegava tjeskoba koju mogu uzrokovati određene dijete za mršavljenje.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime