I zubi vila potvrdila kako je zds stari hrvatski pozdrav

0
Rate this post

Pretilost: uzroci, simptomi, vrste, liječenje i kako je spriječiti

Pretilost je karakterizirana prekomjernom tjelesnom težinom, obično uzrokovanom sjedilačkim načinom života i pretjeranom konzumacijom hrane bogate mastima i šećerom. Njegovo postojanje uzrokuje nekoliko štetnosti u životu osobe, kao što su razvoj bolesti, poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka, visokog kolesterola, srčanog udara ili osteoartritisa kostiju, uz simptome kao što su otežano ulaganje napora, neraspoloženje i slab samopoštovanje.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), zahvaća polovicu svjetske populacije. Projekcija agencije je da će do 2025., ako se ne poduzmu mjere, taj broj rasti i zabilježiti nevjerojatnu oznaku od 2,3 milijarde odraslih osoba koje se smatraju prekomjernom tjelesnom težinom i više od 700 milijuna pretilih.

Vrste pretilosti:

  1. Osim što je klasificirana prema težini, pretilost također varira prema mjestu i raspodjeli masti po tijelu:
  2. Trbušni: kada se masnoća taloži uglavnom u području trbuha i struka. Ova vrsta pretilosti povezana je s visokim rizikom od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti poput visokog kolesterola, bolesti srca, srčanog udara, dijabetesa, upale i tromboze.
  3. Periferno: češće kod žena, salo se nalazi u predjelu bedara, bokova i stražnjice. Ova vrsta pretilosti povezana je s venskom insuficijencijom i proširenim venama, te osteoartritisom koljena, kao i povećanim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa.

Homogena pretilost

U ovom slučaju nema prevlasti masnog tkiva u lokaliziranom području, jer se višak težine raspoređuje po cijelom tijelu. To može biti opasno, jer osoba može postati nemarna jer nema velikog utjecaja na fizički izgled, kao kod drugih tipova.

Da bi se utvrdilo je li osoba pretila ili ne, najčešće se koristi klasična metoda: BMI, koji izračunava težinu u odnosu na visinu i donosi rezultat koji se može analizirati na sljedeće načine:

  • Normalna težina: 18,0 do 24,9 kg/m2
  • Prekomjerna težina: 25,0 do 29,9 kg/m2
  • Pretilost 1. stupnja: 30,0 – 34,9 kg/m2;
  • Pretilost 2. stupnja: 35,0 – 39,9 kg/m2;
  • Pretilost 3. stupnja ili morbidna pretilost: jednaka ili veća od 40 kg/m2.

Homogena pretilostUzroci pretilosti:

Pretilost se može pojaviti u bilo kojoj dobi, a u Brazilu se broj ljudi koji prolaze kroz ovu situaciju povećava, zbog prekomjerne konzumacije kalorične hrane, kao što su kruh, tjestenina, slatkiši, brza hrana i gotova jela, osim sjedilački način života, što uzrokuje da je količina unesenih kalorija veća od količine koju osoba potroši tijekom dana.

  • Osim toga, hormonalni poremećaji ili emocionalni problemi kao što su anksioznost ili nervoza također mogu povećati rizik od pretilosti i stoga se ta stanja trebaju liječiti čim se otkriju.
  • Pretilost djece također je sve češća, zbog viška industrijalizirane hrane, slatkiša i gaziranih pića, uz sve manje aktivnosti na otvorenom.

Znakovi i simptomi pretilosti

Višak masnoće negativno utječe na cijelo tijelo, uzrokujući neugodne znakove i simptome kao što su:

  • Kratkoća daha i poteškoće s disanjem, zbog pritiska trbušne težine na pluća;
    Bolovi u tijelu, posebno u leđima, nogama, koljenima i ramenima, zbog prekomjernog napora koje tijelo čini da izdrži težinu;
  • Poteškoće u naporima ili hodanju, zbog prekomjerne težine i dekondicioniranja tijela;
  • Dermatitis i gljivične infekcije, zbog nakupljanja znoja i prljavštine u naborima tijela;
  • Tamne mrlje na koži, posebno na vratu, pazuhu i preponama, reakcija uzrokovana inzulinskom rezistencijom ili preddijabetesom, nazvana acanthosis nigricans
    Impotencija i neplodnost, zbog hormonalnih promjena i poteškoća s protokom krvi u žilama;
  • Noćno hrkanje i apneja u snu, zbog nakupljanja masnoće u vratu i dišnim putovima;
    Veća sklonost proširenim venama i venskim ulkusima, zbog promjena u žilama i cirkulaciji;
  • Anksioznost i depresija, zbog nezadovoljstva slikom tijela i prejedanja.
Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime