Iz hrvatske izashlo 22 vishe izbjeglica nego li ih je u nju ushlo

0
Rate this post

Sve ove korelacije važne su za prevenciju, dijagnozu i liječenje bolesti koja se već smatra globalnom pandemijom i koja će opteretiti javnozdravstvenu blagajnu 2030. godine. Da bismo imali predodžbu o veličini problema, procjena je da, samo u Sjedinjenim Državama, potrošeno je oko 1 bilijun dolara.

Stoga je potrebno razumjeti različite aspekte nastanka pretilosti, tražiti mjere koje mogu barem smanjiti njezinu pojavnost ili komorbiditete (istodobnu pojavu bolesti kod pojedinca) i jamčiti kvalitetu života osoba koje su podvrgnute štete od ove bolesti.

Genetika pretilosti

zašto-izgubili-rat-protiv-pretilosti

Prvo, potrebno je pojasniti: „DA“, pretilost se može ustanoviti sjedilačkim načinom života ili nedostatkom tjelesne aktivnosti i neredovitim prehrambenim navikama, koje čine tzv. pozitivnu energetsku ravnotežu, u kojoj je dnevna energija iz konzumiranja hrane veća. nego utrošak energije.tjelesnih metaboličkih procesa.

Međutim, zdravstveni djelatnik koji vjeruje da se nastanak ili liječenje bolesti temelji samo na praksi usmjerenoj na ovaj energetski binom, osuđen je na neuspjeh terapije usmjerene na gubitak težine i poboljšanje metaboličkih parametara svog klijenta ili pacijenta.

Upravo je to izazvalo promišljanje pred pitanjem testa “što može uzrokovati pretilost?”.

Od brojnih čimbenika odgovornih za debljanje koje ću spomenuti, skrećem pozornost na prvi: pretilost su možda pokrenuli vaši djed i baka! Kako? Kroz nešto što se zove epigenetika.

U njemu je temeljni temelj da postoje okolišni podražaji koji svakodnevno pobuđuju ponašanje ekspresije nekoliko gena i koji mogu pozitivno ili negativno potaknuti kronično funkcioniranje odgovora koje šalje DNK naredba.

Te su reakcije odgovorne za sintezu milijuna proteina koji će biti odgovorni, izravno i neizravno

Dakle, modulacija stupnja ekspresije proteina, recimo, “zdravog i štetnog”, ovisit će o tome koliko svoje tijelo izlažete čimbenicima kao što su: otrovni proizvodi ili zračenje, zagađenje okoliša, hranjive tvari, hormoni i sama kontrakcija mišića koje proizlaze iz kretanja.tijelo.

Te su reakcije odgovorne za sintezu milijuna proteina koji će biti odgovorni, izravno i neizravnoDrugi važan aspekt je da bi razina izloženosti i, posljedično, genska ekspresija ovih aspekata, mogla ostaviti trajni genetski “obilježje”, koji bi se mogao ovjekovječiti u kromosomima sljedećih generacija. Tako bi se povećala osjetljivost i osjetljivost podražaja iz okoline koji bi pokrenuli genetske odgovore u korist debljanja ili gubitka težine.

Uzimajući ove čimbenike u obzir, razdoblje trudnoće može postati vrijeme razvoja koje istraživači nazivaju “prozorom metaboličkog programiranja”.

To znači da majka može prenijeti na fetus podražaje koji su sposobni modulirati ponašanje djetetovog metabolizma u budućnosti, ostavljajući ga podložnijim i debljanju i gubitku težine. Među različitim okolišnim uvjetima majke koji mogu podvrgnuti fetalnom razvoju, možemo spomenuti i sam nutritivni status.

  1. Istraživanja pokazuju da je stanje uhranjenosti majke tijekom trudnoće sposobno intervenirati u programiranju djetetova metaboličkog ponašanja u budućnosti.
  2. I pothranjenost majke i stanja prekomjerne težine ili pretilosti tijekom trudnoće mogu, čak i u gestacijskom razdoblju, potaknuti nutritivne i hormonalne impulse koji će upravljati razvojem i ponašanjem nekoliko gena.
  3. I upravo će ti geni u budućnosti biti odgovorni za posredovanje i kontrolu ravnoteže i potrošnje energije potomstva.
Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime