Jozhi manoliu banka odobrila kredit na 30 godina

0
Rate this post

Zašto s vremena na vrijeme provjeravati tlak?

Tlak se mora mjeriti jer se visoki tlak ne primjećuje na početku. Kod visokog krvnog tlaka posljedice su ozbiljnije, može se razvijati godinama a da se ne primijeti. Tako nastaju njegove komplikacije kao što su moždani udar, zatajenje bubrega, infarkt miokarda, pa čak i povećanje veličine srca. Vrijedi zapamtiti da svatko, bez obzira na dobnu skupinu, može imati povišeni krvni tlak i stoga je potrebno obaviti povremeni liječnički pregled, uz mjerenje krvnog tlaka.

Visok krvni tlak: tiha bolest

Većinu vremena ne uzrokuje nikakve simptome. U vrlo rijetkim slučajevima mogu se javiti glavobolja, zujanje u ušima, zamagljen vid, vrtoglavica, bol u prsima, lupanje srca, između ostalog. Općenito, oni koji osjećaju simptome mogu biti vrlo ugroženi. Stoga je najbolji način biti ažuran s rutinskim ispitima.

Koji su čimbenici rizika?

  • Nasljednost: kada imate predispoziciju naslijeđenu od oca ili majke
    Dob: Dob se također računa kao jedan od čimbenika visokog krvnog tlaka, a češći je kod osoba u dobi od 65 i više godina.
  • Pretilost: Što je veća težina, veći je rizik od visokog krvnog tlaka
    Sjedilački način života: prakticiranje redovitih vježbi ima zaštitnu ulogu i stoga je sjedeći čovjek skloniji
  • Loša prehrana: niska konzumacija voća, povrća i povrća te višak industrijalizirane hrane također mogu ugroziti zdravlje arterija
  • Višak soli: natrij, prisutan u kuhinjskoj soli, među ostalim čimbenicima koji će se vidjeti u nastavku.

Mitovi i istine o visokom krvnom tlaku

Je li pritisak uravnotežen samo uklanjanjem soli iz hrane? Treba li doista izbjegavati alkohol? I utječe li stres na vas? Kada je u pitanju tema, postoji mnogo mitova i istina. Stoga je idealno da se posavjetujete sa svojim liječnikom kako biste razjasnili sve svoje nedoumice. Ovdje ćemo vam reći neke od njih.

Mitovi i istine o visokom krvnom tlakuSamo uklonite sol iz hrane

Mit. Sol koju stavljamo u hranu nije veliki negativac, već jedan od čimbenika rizika za hipertenziju. Stoga je potrebno paziti na količinu soli koja se nalazi u namirnicama, posebice industrijaliziranim namirnicama, poput instant rezanaca, gotovih začina i smrznutih lazanje u kojima se koncentriraju velike količine ovog minerala.

Stres povisuje krvni tlak

Da, istina je. Stres je veliki negativac, jer pojačava stimulaciju živčanog sustava, uzrokuje porast krvnog tlaka, smanjenu cirkulaciju krvi u koronarnim arterijama i električnu nestabilnost srca.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime