Kiosci koji posluzhuju kebab i sendviche sluzhbeno dobivaju naziv restorani

0
Rate this post

Opis grbavog kita

Kada je riječ o kitovima, do prije nekoliko godina slika koju je većina ljudi imala o ovim životinjama bila je četvrtasta glava kit spermatozoida iz poznatog romana Moby Dick, Hermana Melvillea. Danas je, međutim, od svih velikih vrsta kitova, grbavi kit jedan od najpoznatijih široj javnosti.

  • To je zato što je kozmopolitska vrsta, odnosno prisutna je u većini oceana, a također i zato što često obilazi obale mnogih kontinenata, osim što je ova vrsta široko rasprostranjena putem fotografija i snimaka snimljenih u njezinim područjima gniježđenja u tropske vode,
  • bistar i po svom zvuku koji bi, kada se objavi, bio jedan od najsnažnijih simbola borbe protiv nesputanog lova na te životinje (Instituto Baleia Jubarte, 2003.).
  • Grbavi kit ima znanstveni naziv Megaptera novaengliae (Brorowski, 1781.), gdje mega (grčki) znači veliki, pteron (grčki) znači krilo ili peraja, novus (latinski) znači novi,
  • a angliae znači Engleska, odnosno “velika krila”. . Nove Engleske”. Grbavi kit može biti poznat i kao crni kit, grbavi kit ili kit koji pjeva (Palazzo i Both, 1988.).

Grbavi kitovi mogu mjeriti i do 16 metara. Većina odraslih jedinki mjeri između 12 i 15 metara, a ženke su nešto veće od mužjaka. Pri rođenju tele ima 4,5 do 5 metara, a spolna zrelost dostiže se između 4 i 7 godine života, kada ženka ima oko 12 metara, a mužjak 11,5 metara.

Živi u razdoblju od 40 do 60 godina. Grbavi kit je jedan od najvećih kitova, čija se težina odrasle osobe kreće od 25 do 30 tona u prosjeku, a doseže i do 40 tona (Palazzo i Both, 1988.).

Grbavac ima niz karakteristika (kao što je prikazano na slici 1) koje ga čine jednim od kitova koje je najlakše prepoznati: glava, gledano odozgo, ima zaobljen oblik i prekrivena je malim okruglim žuljevima, zvanim tuberkuloze;

Leđna peraja koja se nalazi iza središta leđa, blizu repne peraje i nalazi se na vrhu izbočine koja podsjeća na malu grbu (slika 2); ima velike prsne peraje koje mjere jednu trećinu ukupne duljine životinje i prilično su izrezane i s mješovitom bijelom i crnom bojom koja varira od jedinke do jedinke (slika 3.).

Još jedna upečatljiva značajka ove životinje je široka repna peraja s dobro definiranim središnjim udubljenjem i oblikom nalik leptiru.

Izrez, oblik i trbušna boja repne peraje također variraju od pojedinca do pojedinca, tvoreći jedinstveni uzorak za svakog kita, kao da je “otisak prsta” grbavih kitova (slika 4). Boja trbušne površine može varirati od bijele do crne, prolazeći kroz srednje uzorke. Dorzum je crn, ali postoje noviji zapisi o albinizmu za ovu vrstu u Australiji (Hetzel i Lodi, 1993.).

Identifikacija grbavog kita.

  • Obratite pažnju na kvržice na glavi i prsnim perajama, veličine
  • prsne peraje i leđne peraje, što karakterizira ovu vrstu. Dizajnirala Daniela Weil.
  • Izvor: Instituto Baleia Jubarte.
  • Slika 2 – Leđna peraja grbavog kita. Imajte na umu da je male veličine i da je spljošten.
  • Izvor: Instituto Baleia Jubarte

Identifikacija grbavog kitaOva vrsta ima 12 do 36 trbušnih nabora, koji se protežu do područja genitalnog otvora. Imaju oko 250 do 400 pari peraja, tamnosive ili smećkaste boje, veličine između 60 centimetara i 1 metar. Obično ima školjke na glavi i na rubovima prsnih i repnih peraja (Hetzel i Lodi, 1993.).

Sprej ove vrste može doseći oko 3 metra visine i obično je u obliku balona ili stupca. Ovaj sprej kada je kitolov bio dopušten značio je da su kitolovci mogli znati točan smjer kita kako bi bacili harpune, pa čak i identificirali vrstu (Hetzel i Lodi, 1993.).

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime