Makarska lokalno bosansko stanovnishtvo tvrdi kako ne voli bash turiste iz

0
Rate this post

Ozbiljnost prijetnje potvrđuju nedavni događaji u kojima vrste ovisne o krilu (Euphasia superba), jednoj od najvažnijih namirnica u prehrani mnogih velikih kitova, doživljavaju neviđenu smrtnost u kolonijama za razmnožavanje, očito zbog dubokih promjena u prostorna raspodjela krila uzrokovana neobičnim strujama (Whale Franca Project, 2003.).

3.5- Navoji

Još jedna prijetnja grbavim kitovima je kupanje na plaži. Postoje zapisi o nasukavanju ove vrste na nekoliko plaža duž brazilske obale, u nekoliko država kao što su Bahia, Espírito Santo, Rio de Janeiro, pa čak i São Paulo, a ti se podaci povećavaju svake godine (Instituto Baleia Jubarte, 2003.).

  1. Kao što je već spomenuto, broj jedinki ove vrste koje posjećuju brazilsku obalu u razdoblju od lipnja do studenog svake godine raste, a time se povećava i broj nasukavanja.
  2. To je zato što je kit grbavac poslušna vrsta s obalnim navikama, ali pravi uzroci još nisu poznati (Instituto Baleia Jubarte, 2003.).
  3. Kitovi se kupaju sami (kao što je prikazano na slici 6) ili u skupinama na plažama, a mogu biti živi ili mrtvi. U pojedinačnim zavojima često su ozlijeđeni ili pod stresom.
  4. Jednom nasukana, životinja ispušta zvukove koji upućuju na njezinu patnju, koje čuju ostali članovi grupe, koji zatim nastoje prići ozlijeđenoj ili bolesnoj životinji, i u želji da je prate, na kraju završe nasukani.

U masovnim nasukanjima životinje se obično žive na plaži, a čak i kad ih odvedu natrag u more, uporno se vraćaju na plažu. Masovno nasukavanje može biti posljedica loših vremenskih uvjeta, bolesti ili neispravnosti eholokacijskog sustava, glatkog obalnog reljefa, napada grabežljivaca, između ostalog (Pinedo i sur., 1992.).

Nasukanje morskih sisavaca je činjenica od goleme znanstvene vrijednosti

Koja čak može ukazivati ​​na potvrdu vrsta koje se mogu pojaviti na obali ili ukazati na nova područja uništenja vrsta koje se ovdje javljaju. U slučaju rijetkih vrsta, proučavanje nasukanih životinja često je jedini način da se proširi znanje o njima.

Nasukanje morskih sisavaca je činjenica od goleme znanstvene vrijednostiZa svaku mrtvu životinju, ili koja će uginuti nakon nasukavanja, sve informacije i materijal koji se može prikupiti bit će vrijedan doprinos poznavanju vrste.

To su velike prednosti nasukavanja kitova, ali s druge strane, postoje i nedostaci, obično kada se veliki kitovi s grbavim kitom nasukaju živi, ​​mala je šansa da će se živi vratiti u more, većina na kraju ugine na plaži. , posebno kada su nasukani masivni, što spašavanje čini još težim.

Na brazilskoj obali, spašavanje velikih morskih sisavaca je sporo i neadekvatno. Ne postoji financijski poticaj za ovu vrstu akcije od strane vlade, a ono što se čini kako bi se poboljšala vrsta spašavanja prepušteno je nevladinim organizacijama (Palazzo i Palazzo, 1989.).

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime